Култура

Каравађово изгубљено ремек-дело пред публиком: "Ecce Homo" у Музеју Прадо крајем маја

Слика која приказује Исуса у трновој круни пре његовог распећа случајно је откривена 2021. године на аукцији на којој је понуђена као дело Каравађовог ученика по цени од 1.500 евра
Каравађово изгубљено ремек-дело пред публиком: "Ecce Homo" у Музеју Прадо крајем мајаGetty © Photo by Adolfo Bezzi / Electa / Mondadori Portfolio via Getty Images

Ремек-дело "Ecce Homo" италијанског барокног мајстора Каравађа, проглашено 2021. за добро од културног значаја, што је спречило одлазак платна из Шпаније, биће привремено позајмљено Националном музеју Прадо, где ће бити изложено од 28. маја до октобра 2024. године, преноси агенција ЕФЕ.

Како је саопштио музеј, за платно је резервисана посебна појединачна инсталација.

Слика "Ecce Homo", која је настала између 1605–1609, повучена је са аукције у Мадриду 2021. након што су званичници Музеја Прадо рекли да постоји "довољно стилских и документарних доказа" који сугеришу да је реч о оригиналном Каравађу.

Наиме, аукцијска кућа Ансорена понудила је слику за коју се у том тренутку веровало да је насликао ученик шпанског сликара из 17. века Хосеа де Рибере, са оријентационом ценом од 1.500 евра.

"Од појављивања на овој аукцији пре три године, 'Ecce Homo' представља једно од највећих открића у историји уметности, а постигнут је консензус без преседана у погледу његове аутентичности", саопштио је Музеј.

Комерцијална галерија Колнаги, са седиштем у Лондону и Њујорку, а преко које је слика непознатог власника пренета у Прадо, накнадно је надгледала аутентификацију и опсежну рестаурацију дела.

Порекло слике детаљно су документовали Прадо и галерија Колнаги: сматра се да је "Ecce Homo" био укључен у приватну колекцију Филипа IV од Шпаније 1664. године, а касније се помиње да је била изложена у стану његовог сина, Карла II, од 1701. до 1702. године.

"Ecce Homo" приказује Исуса у трновој круни пре његовог распећа и представља једно од око 60 познатих Каравађових дела и стога једно од највреднијих дела старих мајстора у свету.

image