Магазин

"Ефекат љубимца": Да ли су власници паса привлачнији

Привлачност зависи од бројних фактора, као што су особине личности и физички изглед, али неколико студија је показало да и наш кућни љубимац може утицати на то како нас други посматрају. Анализе су показале да власници паса често могу да делују привлачно из неколико изненађујућих разлога, а овај феномен, назван "ефекат љубимца", потврђује да чак и само присуство пса може побољшати утисак који појединац оставља.
"Ефекат љубимца": Да ли су власници паса привлачнији© Unsplash/Xan Griffin

Можда испрва није очигледно како љубимац може да утиче на привлачност појединца, али бројни експерименти су доказали да наш крзенени пријатељ може имати позитиван утицај на наш друштвени, па самим тиме и љубавни живот. Пре свега, пси могу бити прави "друштвени магнет", који наводи људе да нам се приближе када се налазимо у јавности, а тада можемо да започнемо бројне разговори о нашем љубимцу, па затим и о другим темама.

Неколико различитих студија је показало да присуство пса може знатно олакшати међуљудске интеракције. У једном ескперименту, жена која је учествовала у студији сама у парку је морала да у засебним временским интервалима седи сама, затим да у рукама држи плишаног медведића, па биљку у саксији и на крају да седи са лабрадором. Истраживачи су анализирали понашање скоро две хиљаде људи који су шетали поред ње и закључили су да су јој се људи највише смешили и прилазили јој када је била са псом.

У другој студији је спроведен сличан експеримент, али овога пута је пас био трениран да буде миран, сталожен и да не обраћа пажњу на околину (другим речима, да не делује дружељубиво). Чак и тада, људи су често прилазили власнику и били су расположени за разговор.

Претпоставља се да овакве реакције потичу од особина које су везане за љубитеље паса. Постоји веровање да људи који се старају о овој љупкој, дружељубивој животињи сигурно имају одређене врлине које могу привући партнера. Многима је лако да поверују да су власници паса брижни, стрпљиви, одговорни, спремни да се старају о другим живим бићима и помажу им... Осим што су наведени примери пожељни за развијање било које врсте међуљудског односа, сигурно су важни када је у питању тражење дубље, емоционалне везе. 

"Ефекат љубимца" посебно може бити погодан за мушкарце, јер ако имају пса, могу оставити спољашни утисак да су нежнији и приступачнији. Једна анкета је показала да су учесници који су на својим фотографијама били заједно са псом, добили најпозитивније коментаре и процене, јер су деловали срећније и опуштеније од других. Када су жене у засебној студији оцењивале мушкарце само према њиховим писаним описима, највише оцене су дале онима који су имали пса као љубимца, а рекле су и да би њима радо дале свој број телефона (иако ни једног нису упознале). 

Истраживачи сматрају да су мушкарци који узгајају псе деловали као бољи потенцијални партнери због осећаја одговорности који имају према крзненом пријатељу, што значи да могу бити добри партнери на дуже стазе, јер чак и у најмању руку разумеју улогу "брижног родитеља". 

Дакле, ако имамо пса а љубавни живот нам "стоји у месту", пре него што одлучимо да се придружимо апликацијама за упознавање, можемо покушати да развијемо односе с другима тако што ћемо нашег четвороножног пријатеља да одведемо у паркове и на друга јавна места. Осим што ће наш пас бити срећан, људске интеракције које можемо имати ће сигурно имати позитиван ефекат на наше расположење, док неке можда могу да постану нешто озбиљније.

image