Магазин

Купка за туширање или сапун - који препарат је бољи за кожу према мишљењу дерматолога

Многи воле да "запене" тело купком приликом туширања, док други сматрају да је сапун неприкосновен за негу и одржавање чистоће коже. Ипак, производе не би требало да бирамо по томе шта нам се допада, већ по типу коже, наглашавају дерматолози.
Купка за туширање или сапун - који препарат је бољи за кожу према мишљењу дерматолога© @ jcomp/freepik

Купка или сапун, питање је сад. Већина бира производе на основу тога шта им се свиђа - него воли нежну текстуру купке, други не могу да одоле мирису сапуна. Лекари објашњавају да оба средства одржавају кожу чистом, али одређени тип коже, "тражи" одређен производ. 

"Оба су ефикасна за чишћење коже од мртвих ћелија прљавштине и других нечистоћа", наглашава Мишел Грин, дерматолог и појашњава: "Гелови и купке имају кремасту или геласту текстуру и садрже додатне хемијске конзервансе и хидратантне креме да инхибирају раст микроба и подстичу хидратацију. Са друге стране, сапуни садрже минималне састојке, обично само есенцијалне активне састојке у чистим концентрацијама, и већа је вероватноћа да ће са коже скинути њена природна уља", пише Јаху.

Масну и комбиновану кожу неговати са нежним сапуном, а суву хидратантним средства

Који ћемо препарат користити, заправо зависи од типа коже: Сапуни се препоручују особама са масном или комбинованом кожом, јер је мања вероватноћа да ће осетити иритацију или сувоћу након употребе. Купке су погодне за особе са сувом или осетљивом кожом, јер су пенасте и обилују хидратантним састојцима: "Без обзира на то шта одаберете, и даље је важно да погледате састојке у формулацији сваког производа како бисте били сигурни да су прикладни за ваш тип коже", каже Грин.

Опрезни би требало да буду они који имају проблема са кожом, као што су розацеа, алергије, псоријаза или акне... У тим случајевима консултација са дерматологом је обавезна како би се одредило шта је најефикасније и најбоље за кожу.

Шта би требало избегавати у производима

Препорука је да не користимо производе који садрже антибактеријске агенсе. Такође, треба избегавати парабене - конзервансе који имају за циљ да очувају рок трајања козметичким производима. Постоји одређена забринутост око тога да ли они могу бити повезани са одређеним здравственим стањима и дисфункцијом ендокриног система, па треба да их елиминишемо из употребе. Уколико имамо алергије, не би требало да користимо производе на којима пише на етикетама "са мирисом" или "парфемом".

image