Магазин

Мет гала одржана под називом "Успаване лепотице: поновно буђење моде"

Позната америчка модна манифестација "Мет гала" одржана је синоћ у Њујорку под називом "Успаване лепотице: поновно буђење моде", са темом "Башта времена", инспирисаном насловом кратке приче британског писца Ј.Г. Баларда из 1962. годинe.
Мет гала одржана под називом "Успаване лепотице: поновно буђење моде"Getty © Invision/AP

У улози водитеља синоћ су били музичари Џенифер Лопез и Бед Бани и и глумци Крис Хемсворт и Зендеја, заједно са главном уредницом модног часописа "Вог" Аном Винтур, чија изложба је део манифестације.

Цвеће као одговор на тему

"Цвеће? За пролеће? Револуционарно." Сви се сећамо чувене реплике из филама "Ђаво носи Праду", који изговора главни лик - озлоглашена уредница модног часописа. Ово ипак није важило за Мет галу и звезде су већином ипак биле доследне цвећу, гранама, дрвећу. Већина славних личности је модни задатак схватила буквално, узимајући инспирацију из природе.

Тему су дословно схватиле и глумица Деми Мур, певачица Лана дел Реј, као и Сидни Свини за коју су многи помислили да је Били Ајлиш због промене боје косе. 

И модна и хуманитарна манифестација

Мет Гала се одржава сваког првог понедељка у мају. Ова модна манифестација је и хуманитарни догађај на којем се прикупљају средства у организацији Института за костиме Метрополитенског музеја уметности, а њени гости, око 450 познатих особа из света уметности и моде, не смеју да користе мобилне телефоне због тајности дешавања у оквиру манифестације. Мет Гала се одржава од 1948. године, када је намеравано да то буде локални догађај, а данас је то светски познат догађај који многи модни портали називају "Оскаром за моду".

Ове године манифестацији су присуствовали Карди Би, Ники Минаж, Камила Кабељо, ФКА Твигс, Донатела Версаће, Кајли Џенер, Никол Кидман, Џејден Смит, Киран Кулкин, Авквафина, Ашер, Сидни Свини, Мишел Јео, Сабрина Карпентер, Двејн Вејд, Шакира, Кара Делавин, Ед Ширан, Дуа Липа, Лил Наз Екс, Деми Ловато, Лана Дел Реј, Ким Кардашијан, Кендал Џенер, Серена Вилијамс, Памела Андерсон, Квин Латифа, Сем Смит и други.

Међу познатима чије одсуство је запало за око публике су певачица Ријана, Бијонсе и њена сестра Соланж, Тејлор Свифт, манекенка Кејт Мос и глумица Блејк Лајвли, преноси Си-Ен-Ен.

Прате је и контроверзе

Овај догађај прате и не баш тако славни моменти, па су тако манекенке Наоми Кембел и Стефани Симор одустале су од Мет гале 2009. године и то у последњем тренутку, у знак подршке дизајнеру Азедину Алаји. Након што је открио да ниједан његов рад није укључен у изложбу Института за костим, Алаја је замолио моделе да не носе хаљине које је дизајнирао за њих на свечаности и они су одлучили да не присуствују. Алаја је био познат по томе што је имао блиске везе са својим моделима, а у више наврата је критиковао Ану Винтур јер је имала "превише моћи над овим институцијом".

Такође, 2014. године медији су пренели да се на афтерпартију манифестације, тачније у лифту, догодила туча између Соланж Ноулс и Џеј Зија. Снимак са камере приказује певачицу како љутито разговара са репером, мужем њене сестре Бијонсе, пре него што га је ударила.

У октобру 2017. године, у емисији Џејмса Кордена где је емитован сегмент са Аном Винтур, јавност је сазнала да је бившем председнику Доналду Трампу забрањен приступ Мет Гали.

Подсетићемо, да су многи негодовали што је 2022. ријалити звезда Ким Кардашијан носила чувену хаљину Мерилин Монро, те се спекулисало и да је култну креацију оштетила.

image