Магазин

Руски ендокринолог разоткрива 5 митова о дечјој исхрани

Постоји много митова око исхране беба и деце који могу довести до лоших (и често веома опасних) навика у исхрани. Педијатар ендокринолог дечје клинике "СМ", Дарија Хаикина, разоткрила је заблуде у вези са исхраном деце.
Руски ендокринолог разоткрива 5 митова о дечјој исхрани© Unsplash / Providence Doucet

Деци је потребно много млека за јаке кости

"Да, млеко је добар извор калцијума. И добро је за децу. Али млеко је прилично калорично, а честа конзумација може довести до вишка телесне тежине" ијавила је ендокринолог у интервјуу за портал Газета." Поред тога, прилично велики број деце је нетолерантан на лактозу", додала је докторка. 

Разне куглице, житарице и мусли за доручак

"Деца воле ове доручке, они су лагани и хранљиви, али они нажалост, садрже много шећера. Боље је деци понудити доручак богат протеинима и влакнима, као што је овсена каша са класичним и бобичастим воћем", препоручила је докторка.

Осим тога, ендокринолог је скренула пажњу и на митове попут

Со није шећер, није опасна

Прекомерна конзумација соли може довести до повећања крвног притиска чак и код деце. Уместо соли, требало би користити природне зачине и биље за побољшање укуса јела.

Што мање масти, то боље

"Масти су неопходне за функцију мозга. Не можемо елиминисати масти, а још мање их потпуно уклонити. Међутим, важно је бирати здраве изворе масти, као што су ораси, семенке и биљна уља, а избегавати транс масти", саветује ендокринолог.

Деци старијој од три године треба најмање 1,5 литара воде

Како ендокринолог каже, не би требало "заливати" дете водом. Све је индивидуално, људи су различити, посебно када се ради о деци. Количина потрошене течности треба узети у обзир на основу начина живота, висине и тежине детета.

"Не дајте се заварати. Ови митови о исхрани деце могу озбиљно утицати на здравље и развој деце. Правилна исхрана у детињству је темељ здравља у одраслом добу", закључио је ендокринолог.

image