Магазин

Царски рез или природним путем - начин рођења утиче на имунитет беба

Начин на који се беба роди може да утиче касније на њен имуни систем, као и на то како ће реаговати на лекове који спашавају живот, говори скорашње истраживање. Деца која су се родила путем царског реза у већем су ризику да код њих првa доза вакцине против морбила буде мање успешна.
Царски рез или природним путем - начин рођења утиче на имунитет беба© Ana Tablas/unsplash

Рођење царским путем или природно значајно утиче на имунолошки систем, а такође се одражава колико делује вакцина против малих богиња, резулатити су анализе коју су спровели научници са Универзитета Кембриџ у Уједињеном Краљевству и Универзитета Фудан у Кини.

Деци рођеној царским резом ревакцинација је потребна чешће, открили су истраживачи. Без тог понављања, вакцина је у већем ризику од неуспеха.

Око 5 одсто деце којој је дата прва доза вакцине против малих богиња млађе од 1 године не показује одговор антитела. Међутим, између 2013. и 2018. године, бебе рођене царским резом у Кини имале су 2,56 пута веће шансе да доживе неуспех вакцине против малих богиња него оне које су рођене вагинално.

Срећом, ревакцинација је надокнадила тај неуспех, изазвавши закаснели и "снажан имуни одговор".

Испитивање је обухватало податке од 1.505 парова мајки и беба у Кини.

У 2021. милиона деце широм света, је пропистило свој лек против малих богиња. Забележен је рекордан број невакцинисане деце, те имунитет стада у бројним земљама је у опасности.

"Знамо да многа деца на крају не добију други убод, што је опасно за њих као појединце, али и за ширу популацију. Бебе рођене царским резом су оне које заиста желимо да пратимо како бисмо били сигурни да ће добити другу дозу вакцине, јер је већа вероватноћа да ће њихов први убод бити неуспешан", објашњава генетичар Хенрик Саље са Универзитета у Кембриџу.

На пример, Кина је близу елиминације морбила, али у недавним епидемијама, отприлике трећина оболелих од вируса већ је била вакцинисана. Ове инфекције се дешавају када имуни систем појединца или не реагује на вакцину, или реагује преслабо.

Деца рођена царским резом, за разлику од оних рођених вагинално, имају нешто већу вероватноћу од имунолошких поремећаја, и док научници још увек не могу да открију зашто је то тако, постоје добри разлози да се истражује даље.

У студија од пре две године, повезн је царски рез са нижим одговорима антитела након одређених вакцина. У истраживању, бебе рођене вагинално имале су дупло већи ниво заштитних антитела након вакцинације.

Научници су теоретизирали да бебе рођене царским резом нису "повукле" важне клице и бактеријску флору из мајчине вагине, односно нису ни дошле у додир са њима, јер оне могу имати стимулативни ефекат на новоформирани имуни систем.

Анализа у Кини није истраживала зашто је царски рез утицао на одговоре вакцине, али аутори сумњају на сличан узрок.

"Код порођаја царским резом, деца нису изложена мајчином микробиому на исти начин као код вагиналног порођаја. Мислимо да то значи да им је потребно више времена да надокнаде развој свог цревног микробиома, а са њим и способност имуног система да буде подстакнут вакцинама против болести, укључујући морбил", објашњава Саље, а пише Сајнас Алерт.

За сада је то, међутим, само теорија. Док бебе царским резом показују другачији распон бактерија у цревима у поређењу са онима рођеним вагинално, друге студије сугеришу да разлике нестају након око 9 месеци.

Имуни систем новорођенчета је углавном мистерија

Истраживачи се не могу сложити око тога да ли се бебе рођају стерилне или су већ "опремљене" микробиомом из материце. Такође је нејасно да ли је то мајчин вагинални микробиом или цревни микробиом који се "засеје" новорођенчету.

Студија је објављена у Нејчр Mајкробилоџи.

image