Русија

Жртва Путиновог терора: Амерички наредник ухапшен у Владивостоку јер је тукао и давио Рускињу

Гордон Блек јој је, пише руски лист, украо и 200.000 рубаља (2.200 долара)
Жртва Путиновог терора: Амерички наредник ухапшен у Владивостоку јер је тукао и давио РускињуGetty © Stringer/SOPA Images/LightRocket

Наредник америчке војске приведен је у Владивостоку, на далеком истоку Русије, због сумње да је претукао и опљачкао једну Рускињу, са којом је био у вези, пише лист "Известија".

Наредника Гордона Блека (34) руске власти су прошлог четвртка оптужиле за кривично дело, пренео је Ен-Би-Си њуз.

"Руска Федерација је обавестила Стејт департмент о кривичном притвору, у складу са Бечком конвенцијом о конзуларним односима", изјавила је портпарол америчке војске Синтија Смит, додајући да наредник Блек ужива конзуларну подршку Стејт департмента.

Блек је био стациониран у Јужној Кореји, а за време инцидента био је на одсуству.  Међутим, самоиницијативно је отпутовао у Русију, не обавестивши о томе своје надређене.

Наредник Блек се са Рускињом упознао у Јужној Кореји и био је с њом у вези. Према изворима АП-а, она је, после једне свађе, отпутовала у Владивосток, а Блек је отпутовао за њом.

"Блек ју је тукао и давио. Украо јој је и 200.000 рубаља (2.200 долара)", пише руски лист, цитирајући неименовани извор.

Председник Комитета за спољне односе, републиканац Мајкл Мекол, изјавио је да је "дубоко забринут" због извештаја о привођењима америчких држављана у Русији: "Путин има дугу историју узимања америчких грађана за таоце", написао је на друштевној мрежи Икс, подсећајући да је недавно и Стејт департмент саопштио, "да за америчке држављане није безбедно путовати у Русију".

Хапшења Американаца у Русији су учестала, додаје Асошиејтед прес, пошто су односи између две земље пали до ниво из Хладног рата, дајући овом догађају некакву политичку димензију иако је наредник Блек ухапшен због бруталног насиља над својом партнерком.

Две земље су размениле заробљенике високог профила 2022. године, када је руски бизнисмен Виктор Бут замењен за америчку кошаркашицу Бритни Гринер.

Међу америчким грађанима који се налазе у руским затворима су и новинар "Волстрит џорнала" Еван Гершкович, који је прошлог марта ухапшен због шпијунаже, као и бивши маринац Пол Вилан, који је 2018. године године ухапшен због истог дела.

Министарство спољних послова у Москви поручило је Русима да буду "изузетно опрезни" приликом путовања ван земље.

image