Русија

Путинова инаугурација у 106 секунди (ВИДЕО)

РТ Балкан издваја најважније моменте са инаугурације Владимира Путина након које је званично ступио на дужност председника Русије

Владимир Путин је полагањем заклетве са десном руком на Уставу ступио на дужност председника Русије, а тим поводом је у Кремљу одржана свечана церемонија којој су присуствовале бројне званице. 

Церемонија је почела свечаним уношењем заставе Руске Федерације, стандарте председника, Устава и председничког знака у Андрејевску салу Великог дворца у Кремљу.

На данашњој свечаности су обавезни гости били председници оба дома парламента, чланови владе, посланици и сенатори Државне думе, шефови председничке администрације, судије Уставног суда, чланови Централне изборне комисије и представници дипломатског кора.

Међутим, посебна част је указана је учесницима Специјалне војне операције који су својим присуством увеличали догађај. Поред њих, свечаности су присуствовали и носиоци ордена Светог Андреја Првозваног, хероји Русије, носиоци Ордена заслуга пред отаџбином, црквени поглавари, пуномоћници председника и друге истакнуте личности руског друштва.

Након што је Владимир Путин положио заклетву, председник Уставног суда Валериј Зоркин свечано је објавио његово ступање на дужност председника Руске Федерације. Уследила је химна и артиљеријски поздрав од 30 топовских плотуна који су испаљени са зидина Кремља.

"Судбину Русије ћемо одређивати ми и само ми, зарад данашњих и будућих поколења", поручио је Владимир Путин након што је положио заклетву. То што је још једном изабран за председника, како наводи, значи да грађани Русије одобравају политички курс земље.

Други део церемоније одржан је на Саборном тргу где је Председнички пук пред Путином – врховним командантом Оружаних снага Руске Федерације, одржао парадни марш поводом његовог ступања на дужност. Владимир Путин је честитао пуку 88. годишњицу формирања.

Уследио је молебан захвалности у Благовештенском саборном храму Кремља, који је служио патријарх московски и целе Русије Кирил, а којем је присуствовао и Владимир Путин.

Након свечане церемоније, Влада Русије поднела је оставку, будући да је таква процедура предвиђена законом. Досадашњи премијер Михаил Мишустин, његови заменици и министри настављају са радом, али у својству техничке владе

image