Русија

Приведен начелник Главне кадровске управе руског Министарства одбране

Како се наводи, Кузњецов је од 2021. до 2023, као начелник 8. управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, примио велики мито од представника комерцијалних структура за вршење одређених радњи у њихову корист
Приведен начелник Главне кадровске управе руског Министарства одбране© Vladimir Baranov/Global Look Press

Главно одељење руског истражног комитета саопштило је да је отворило кривични поступак против начелника кадровске службе Министарства одбране Руске Федерације Јурија Кузњецова.

"Јуриј Кузњецов сумњичи се да је извршио кривично дело из чл. 290 Кривичног законика Руске Федерације (примање мита у посебно великим размерама). Према истрази, Кузњецов је 2021–2023, као начелник 8. управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, примио велики мито од представника комерцијалних структура за вршење одређених радњи у њихову корист", наводи се у саопштењу.

Приликом претреса места боравка осумњиченог, откривена су и одузета новчана средства у рубљама и страној валути у износу већем од 100 милиона рубаља (око милион евра), као и златници, колекционарски сатови и луксузни предмети.

На основу молбе истражитеља, суд је за Кузњецова одредио превентивну меру притвора.

Начелник Главне управе за кадрове Министарства одбране је од 2010. до 2023. био начелник 8. управе Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, а у мају 2023. постављен је на место начелника Главне кадровске управе Министарства одбране Русије. 

У званичној биографији Кузњецова на сајту Министарства одбране наводи се да је "служио на различитим позицијама у служби за заштиту државних тајни".

Током 2000-их радио је на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Русије, а касније у одељењу за финансијско-економске активности Централне канцеларије Министарства одбране.

image