Русија

Лавров: Запад не одустаје од наношења стратешког пораза Русији

Москва је спремна да разговара о свим проблемима који данас у свету постоје у сфери стратешке стабилности и војно-политичких питања, истакао је руски министар спољних послова
Лавров: Запад не одустаје од наношења стратешког пораза Русији© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Запад на челу са САД не одустаје од жеље да Русији нанесе стратешки пораз, служећи се притом не само војним средствима, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на 32. Скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику.

Најагресивнији русофоби само постојање Русије, према његовим речима, виде као претњу глобалној доминацији земаља Златне милијарде на челу са Вашингтоном, а жестока фаза конфронтације Русије и Запада је "у пуном јеку".

Русија помно прати поступке западних лидера и њихове позиве да се што више оружја пошаље Кијеву као и одобрења кијевском режиму да напада територију Русије", указао је Лавров.

Након што је пропала дуго најављивана контраофанзива украјинске војске, Запад је почео да шири нове лажи како се руски председник Владимир Путин наводно никада неће зауставити, већ ће напасти НАТО, навео је шеф руске дипломатије.

"Иако су до почетка Специјалне војне операције у Украјини говорили да, ако Украјину приме у НАТО, Путин неће моћи да удари на ту 'светињу', како називају своју Алијансу. Међутим, сада су променили плочу и говоре да ће Путин покорити Украјину, а онда се окренути према НАТО-у, те да због тога морају да се наоружају до зуба", навео је Лаворв и додао да то суштински и раде.

Русија, чак и у условима конфронтација са Западом у медијима, не ограничава своје спољне односе, иначе не би била тако велика држава, навео је Лавров.

Према његовим речима, Божјом вољом Русија развија односе са државама које нису спремне да жртвују односе са Русијом зарад геополитичких авантура Запада у Украјини, навео је руски министар.

Приоритет руске спољне политике остаје развој сарадње са државама Азије, Африке, Блиског истока, Латинске Америке, а сама Европа неће бити руски партнер читаву једну генерацију, навео је Лавров.

Деловање Русије према Кини и другим "незападним" правцима изазива неприкривену злобу бившег хегемона и његових сателита, рекао је Лавров и напоменуо да САД на све могуће начине покушавају да одговоре треће земље од сарадње са Москвом.

"Сви наши партнери у земљама Глобалног југа добро знају о чему се ради у контексту украјинске кризе", навео је руски министар.

Када Запад инсистира на формули украјинског председника Владимира Зеленског, док с друге стране повећава испоруке оружја Кијеву, Русији је јасно да нису спремни за озбиљне преговоре и да желе да воде борбу на бојном пољу, за шта је Русија спремна – и то увек, поручио је Лавров.

Без обзира на све, Русија ће одбранити своје интересе у Украјини, а то, како је Лавров приметио, добро знају све стране колеге са којима је имао прилике да разговара.

С друге стране, Русија је отворена за дијалог са Западом о стратешкој стабилности и безбедности, али не са позиције силе, већ на равноправној основи, навео је руски министар. Дакле, Русија је спремна да разговара о свим проблемима који данас у свету постоје у сфери стратешке стабилности и војно-политичких питања, објаснио је Лавров.

"Запад је на сваком кораку подривао безбедност Русије и покушавао да против ње окрене њене партнере. Али током посете Кине, било је речи о Глобалној безбедносној иницијативи кинеског председника. Приметили смо да би практично решење осигуравања глобалне безбедности морало да почне од изградње основа европске безбедности, без икаквог евроатланског напада", рекао је Лавров.

Русија види везу између САД, ЕУ и њихових савезника са простора Тихог океана и Источне Азије и види везе између тих блокова и савеза, али, према речима Лаврова, била би грешка да због тога не разматра да самостално осигура безбедност свог континента.

"Русија ће зато са групом својих истомишљеника на евроазијском простору да ради на томе. Притом, држаће врата отвореним за све без изузетака, за све земље и структуре на евроазијском простору", поручио је Лавров.

image