Србија и Балкан

Петронијевић: Обратићемо се и УН да би Караџић добио адекватну лекарску негу

Адвокат је најавио да ће од затворске управе затражити одобрење да тим српских лекара прегледа првог председника РС
Петронијевић: Обратићемо се и УН да би Караџић добио адекватну лекарску негуGetty © Serge Ligtenberg

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да уколико хашки Механизам врло брзо не учини ништа да помогне првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је у тешком здравственом стању у британском затвору без адекватне здравствене неге, његов правни тим ће се обратити УН, преноси РТРС.

Петронијевић је подсетио да је Караџић, који се налази у британском затвору на острву Вајт, смештен у ћелију без здравствене неге и поред тога што има 79 година и здравствене проблеме.

Адвокат је упозорио да ће, уколико се Караџићу нешто деси, одговорност бити на затворској управи и Механизму.

Он је рекао и да је послао писмо председавајућој хашког Механизма судији Гети Сантани, која је одговорила да ће Механизам " предузети оно што треба".

"И ево, ми чекамо да предузму, али бојим се да то чекање има своју границу. Тако да сачекаћемо још који дан, а ако не буде ништа, онда ћемо писати УН, обратићемо се свима", истакао је Петронијевић.

Петронијевић је рекао да је Караџићев правни тим упутио дописе и Механизму и управи британског затвора на острву Вајт, те додао да посредно, преко судије Сантане, зна да су из британског затвора рекли да је Караџић боље.

"Они су рекли отприлике – не, не, није то тако страшно, он је много боље него што ја као његов правни саветник представљам. То је страшно, једна безизлазна ситуација, човек је тамо у затвору, одвели су га тамо и бацили", каже Петронијевић, додавши да нема могућности да се оде и види Караџић, да се разговара са њим, помогне или однесу лекови.

Нагласио је да је зато од судије тражио подршку, те да ће послати и захтев затвору Велике Британије да дозволи долазак тима српских лекара како би прегледали Караџића исто као што је раније прегледан и генерал Ратко Младић.

"Доктор Владо Џајић из Бањалуке који је био код Младића изразио је жељу да формира тим лекара који би отишао и Караџића да прегледа, али то је све процедура и морамо добити одобрење", објаснио је Петронијевић.

Петронијевић је објаснио да правни тим чини све што може, али да је проблем у томе што нема сарадње са затворским властима.

"То је јако лоше. А имам утисак да они чине све да му отежају тамо. И то не само да му отежају боравак, него буквално га егзистенцијално угрожавају", нагласио је Петронијевић.

Он је потврдио да Караџића још увек није прегледао специјалиста, нити му је урађена дијагностика, као и да су о његовом тешком здравственом стању обавештени и Механизам и управа британског затвора Вајт, где служи доживотну хашку казну.

Поновио је да је Караџићев правни тим учинио оно што је могао и да су о здравственом проблему Караџића упознати су сви, међу којима и затворске власти.

Адвокат је оценио да овакав поступак британског затвора, само баца једну велику тамну мрљу на Велику Британију, на њихов правосудни систем, систем издржавања казни и на њихов правни систем.

Петронијевић је указао да је хашки Механизам, као правни наследник Хашког трибунала, тај који треба да одговара и мора да води рачуна о свим онима који издржавају казне.

Ћерка Радована Караџића Соња Караџић Јовичевић изјавила је за Срну да ни након пуне три седмице здравствено стање њеног оца, који се налази у британском затвору, није боље, те да није урађена ни основна дијагностика.

"Нису урађене дијагностичке процедуре, чак ни основне, најједноставније, па се ни о адекватној терапији не може говорити", упозорила је Јовићевићева.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутерешу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

image
VV inauguration
banner