Србија и Балкан

Лајчак допутовао у САД, састао се с Ескобаром: "Веома продуктиван састанак"

Радостан због детаљних консултација у Вашингтону и Њујорку, Лајчак се осврнуо и на претходну рунду дијалога Приштине и Београда речима да фокус остаје на проналажењу обострано корисног решења у вези са забраном употребе динара на КиМ
Лајчак допутовао у САД, састао се с Ескобаром: "Веома продуктиван састанак"© FOTO TANJUG/ FOTO STA/KATJA KODBA/bs.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак допутовао је у САД, где се састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, а састанак је оценио као "веома продуктиван".

"Управо стигао у САД. Имао сам веома продуктиван састанак са америчким специјалним изаслаником Ескобаром, упуштајући се у неке дубоке дискусије. Радујем се другим обогаћујућим разговорима током мог боравка овде", навео је Лајчак на Иксу.

Претходно је на Фејсбуку написао да ће ове недеље боравити у САД и поручио да се радује "детаљним консултацијама у Вашингтону и Њујорку, где ће разговарати о Западном Балкану са америчким партнерима и саговорницима из УН".

У истој објави је сумирао седмицу за собом – посетио је Црну Гору, а одржана је још једна рунда дијалога с главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем у Бриселу.

Лајчак је навео да је изнео компромисан предлог за решење питања употребе динара на КиМ и поручио да се радује конструктивним повратним предлозима двеју страна.

"Наш фокус остаје на проналажењу обострано корисног решења за оне на које утиче уредба Централне банке Косова о готовинском пословању. Након опсежних разговора и пажљивог слушања обе стране, мој тим и ја смо изнели компромисни предлог. Радујем се њиховим конструктивним повратним информацијама док радимо на проналажењу начина за напредовање", написао је Лајчак.

Додао је да је његова посета Црној Гори била продуктивна и оценио да је јасно да је та земља на путу европских интеграција.

Лајчаков долазак у Америку је раније најавио помоћник државног секретара САД Џејмс О'Брајен објавивши да ће се састати са специјалним изаслаником Сједињених Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и специјалним посредником у дијалогу Београда и Приштине Мирославом Лајчаком крајем седмице како би координирали подршку Америке и Европске уније за Западни Балкан.

image