Србија и Балкан

Дан сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ: "Туга која траје цели живот"

Никада се не сме заборавити 700.000 мучки убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора
Дан сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ: "Туга која траје цели живот"© ATA images

Дан сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године биће обележен 12. маја у Доњој Градини уз присуство званичника Српске и Србије.

На седници Извршног одбора за обележавање овог догађаја речено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези с организацијом сећања на 700.000 жртава усташког злочина геноцида у концентрационом логору.

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсећа и чува од заборава. Никада се не сме заборавити 700.000 мучки убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

"Када долазимо у Доњу Градину, ми се сећамо, ми им одајемо почаст и то је неки наш завет за будућност. Овом приликом желим да позовем сво наше грађанство да дођу у Доњу Градину, да одају почаст невиним жртвама усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац", каже Тања Тулековић, директорка Спомен-подручја Доња Градина.

Неговање сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за време злогласне НДХ, обавеза је свих нас.

Главни задатак јесте преносити истину о тим страхотама будућим генерацијама како се такви злочини више никада и нигде не би поновили.

"Памтећи сопствену историју не учимо нашу децу да мрзе противнике, или да мрзе било који други народ, већ их само учимо да чувају себе и да неговањем сећања на страшне злочине који су се десили нашем, али и јеврејском и ромском народу више никад не дозволимо да се понови", рекла је Тања Ђаковић, помоћница министра за културу у Министарству просвете и културе Републике Српске.

Најављено је присуство званичника Српске и Србије, потомака логораша, ученика основних и средњих школа. За њих ће бити организован историјски час.

"Потенцирамо на томе, инсистирамо и молимо све оне који крену организовано из својих градова, да стигну до тог времена, из разлога што ћемо на такав начин омогућити несметан улазак и излазак из меморијалне зоне", рекао је Чедо Шиповац, члан Организационог одбора за обележавање Дана сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској (1941-1945).

Дан раније, 11. маја, у Дому културе у Козарској Дубици биће одржана Меморијална академија под називом "Туга која траје цели живот".

image