Србија и Балкан

"Сви добронамерни су ту": Отварању обновљене џамије у Бањалуци присуствује руководство Српске

Званичнике Републике Српске испред Арнаудија џамије дочекао је муфтија бањалучки Исмаил-ефендија Смајловић
"Сви добронамерни су ту": Отварању обновљене џамије у Бањалуци присуствује руководство Српске© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

У Бањалуци је отворена обновљена џамија Арнаудија, за чију реконструкцију је издвојено готово три милиона евра, а присутно је највише руководство Републике Српске, као и званице из Турске.

Званичнике Републике Српске испред Арнаудија џамије дочекао је муфтија бањалучки Исмаил-ефендија Смајловић.

Свако има право да буде свој на своме. Може да буде другачији, припадник, једног, другог или трећег народа, али оно што заједно морамо да градимо јесте мир на овим просторима, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, на отварању обновљене џамије Арнаудије у Бањалуци, уз истицање да је све оно што се десилио пре 30 година била грешка и да је било скрнављење, мислећи на рушење џамија.

"Сведочимо веома важној ствари, да оно што се десило пре 30 година била је грешка. И сада сведочимо томе да се џамија поново изградила, што значи да се живот наставља даље", истакао је Додик.

Додик је поручио да овај прелепи објекат користе верници и да им нико не смета у њиховим молитвама, како овде у Бањалуци, тако и у читавом региону.

"И изградња џамије, али и наше окупљање овде је велики успех и пример свима, овде, али и шире да суживот и толеранција немају алтернативу", поручио је Додик.

Главни имам главни имам Меџлиса Бањалуке Муамер Окановић пожелео је добродошлицу и захвалио представницима свих нивоа власти у БиХ, међу којима и српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијановић, као и представницима града Бањалука.

"Арнаудија је џамија која је вековима красила лепоту Бањалуке. Срећан сам што данас отвара своја врата и што ће на радост верника бити седиште добрих и честитих људи", рекао је Окановић

За обнову џамије Арнаудија издвојено око шест милиона марака.

Џамију је отворио реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић уз присуство председника Републике Српске Милорада Додика, председника Владе Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва Жељке Цвијановић, потпредседника Владе Републике Српске Алена Шеранића, потпредседника Српске Ћамила Дураковића, градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и турског министра културе и туризма Мехмет Нури Ерсоја, изасланика председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и бројних гостију.

Бројни верници исламске вероисповести нису крили радост што је бањалучка Араудија поново отворена за вернике. Поручују да им је једина жеља да сви народи живе у слози и миру у БиХ.

Добра порука за повратнике

Зулејха Мулисић и Рифата Алиловски, рођене Бањалучанке, с говориле су о значају отварања џамије.

"Ово је монументални споменик који краси Бањалуку. Сви добронамерни су ту, чак и туристи. Ово је дика за велики град. Штета је што је џамија била порушена, али уз вољу добрих људи Божју помоћ поново је здање израсло и на понос је свих грађана Бањалуке", поручиле су оне за "Аваз".

Рођена Бањалучанка Санела Муратовић је поручила да је овај дан значајан за Бањалуку, али и за комплетан исламски свет.

"Шта се десило то не можемо променити. Хвала Богу на добрим људима и верницима, који су дошли да улепшавају овај дан и да све буде како треба", истакла је Санела.

Миралем Абдијановић рекао је да свима жели све најбоље и да све протекне у миру. Истиче да је често у Бањој Луци.

"Имам и кћерку која ради у Бањалуци, па ће и она доћи ту. Ово може бити добра порука и за повратнике, ако дођу и виде да је све у реду нормално да ће се вратити", казао је Абдијановић.

Арнаудија је изграђена у класичном османлијском стилу, а стилским и типолошким карактеристикама припада групи једнопросторних џамија са куполом и три куполице.

Због отварања џамије Арнаудије, Полицијска управа Бањалука предузела је појачане мере безбедности.

У више улица саобраћај је бити обустављен од седам часова, а забрана ће трајати све док за тим буде потребе.

Забрањен је и рад угоститељским објектима који се налазе у близини Арнаудије од седам до 17 часова.

image