Србија и Балкан

Одлазак Лајчака и Ескобара: Да ли им је учинак у дијалогу Београда и Приштине скратио мандат

По оцени саговорника РТ Балкан и амерички и специјални изасланик ЕУ са својих позиција одлазе необављеног посла, што би могао бити и један од кључних разлога за њихову смену
Одлазак Лајчака и Ескобара: Да ли им је учинак у дијалогу Београда и Приштине скратио мандат© Amir Hamzagic/ATAImages

Готово истовремено сазнало се у јавности да са својих функција одлазе изасланици Европске уније и Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине, односно за Западни Балкан, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар.

Лајчак је у посети САД, а по доласку у Америку, дипломата ЕУ је објавио да је одржао "веома продуктиван састанак" са Ескобаром без изношења било каквих детаља.

Колико су двојица изасланика били продуктивни у свом посредовању у дијалогу Београда и Приштине? По оцени саговорника РТ Балкан и Ескобар и Лајчак, у том смислу, са својих позиција одлазе необављеног посла, што би могао бити и један од кључних разлога за њихову смену, како напомињу.

Некадашњи председник привременог Извршног већа за Косово и Метохију Зоран Анђелковић каже да није испуњено оно што је договорено ни Бриселским, ни Вашингтонским споразумом и да су у том смислу и један и други званичник били неуспешни.

"Прошло је више од 11 година од обавезе формирања Заједнице српских општина, а не може се рећи да је направљен неки помак у том смеру. Уз то, бира се нови Европски парламент, нова Европска комисија, свако гледа да се ухлеби пре тога, па и Лајчак", додаје Анђелковић за РТ Балкан.

Како је раније најављено из ЕУ, Лајчак ће бити нови амбасадор Европске уније у Швајцарској, док је Стејт департмент саопштио да ће у наредних неколико недеља саопштити коју ће функцију преузети Ескобар. У овом тренутку, још није познато ко ће их заменити као специјални изасланик ЕУ, односно САД.

"Битна је личност изасланика, али не толико колико је битна залеђина, ко стоји иза њих, да ли жели да се нешто реши или одуговлачи. Битна је и њихова упорност, али исто тако они имају ограничен маневарски простор у односу на администрацију коју представљају", наглашава Анђелковић.

Он додаје да је Србија имала коректан однос и према Лајчаку и према Ескобару.

"Комуникација је била на коректном дипломатском нивоу. Али, спорно је ово друго: колики је њихов маневарски простор у односу на задатке које добијају од својих шефова", истиче Анђелковић.

Потпуно је јасно да и Лајчак и Ескобар одлазе необављеног посла, а иако се њихове смене поклапају са крајем мандата администрације у САД и ЕУ, у суштини најважнији разлог је то што нису испунили очекивања, каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић.

"Лајчак је већ на неки начин збринут, по оном старом моделу да када се оде у дипломатију с високог места у међународном смислу онда је то практично одлазак у политичку пензију. Помињу се различити разлози око смене Ескобара, али мислим да не треба сумњати у саопштење Стејт департмента. Прво, истекао му је мандат. Друго крај је администрације, а администрација која одлази се по правилу одужује неким својим службеницима тако што их пошаље на другу функцију. Али и код једног и код другог, основно је незавршен посао и збрињавање које подразумева политичку пензију", истиче Миливојевић за РТ Балкан.

Он подсећа да се Ескобар у последње време није чуо, као и да је било несагласности у појединим ставовима између њега и амбасадора САД у Србији Кристофера Хила.

"Ескобар је био знатно оштрији, држао је приштинску страну доста тврдо, инсистирао је на Бањској и обавезама Србије по сваку цену. Имао је разумевања за политику Аљбина Куртија више него што је то имала администрација у неком тренутку. Није разумео да је неопходно да се и српски став уважи, да се има у виду и српска позиција и да без тога нема дијалога и нема успеха", истиче Миливојевић.

Амерички "јастребови", међутим, гледају другачије на Ескобарову смену. Један од истакнутијих, Данијел Сервер написао је недавно да су и Ескобар и Лајчак "много уложили у Вучића" а имали мало користи од тога. "Ускоро би требало да се појави прилика за ефикаснији потез", написао је Сервер који очигледно замера Ескобару што није био тврђи према Србији.

С друге стране, Миливојевић каже да ће се мењати карактер дијалога, са мало већим притиском на приштинску страну, већем инсистирању на уступцима Србији кроз ЗСО јер је то једини начин да се вратимо дијалогу, како истиче.

Сасвим је извесно да ће до краја мандата ове америчке администрације специјални изасланик бити Џејмс О'Брајен, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију и да САД неће именовати неког новог, каже дипломата Зоран Миливојевић.

Важност личности самог изасланика разликује се када су у питању САД и ЕУ, додаје наш саговорник.

"У случају САД, та улога је битнија зато што Америка наступа самостално и што тај изасланик одржава ставове америчке администрације. Што се тиче ЕУ, ситуација је нешто другачија зато што ту нису сви интереси преклопљени. Поготову сада када је Немачка ослабила, кад француски и италијански утицај расте и ту не постоји пуна сагласност. Према томе, када је у питању ЕУ ту је ипак меродаван став шефа Европске комисије, али пре свега Савета и земаља чланица", каже Миливојевић.

image