Србија и Балкан

Мали: Све земље би да Си дође код њих, али он други пут долази у Србију

Мали је уверен да је реч о посети највећег државника у последњих неколико година
Мали: Све земље би да Си дође код њих, али он други пут долази у Србију© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Београду питање је искреног пријатељства Србије и Кине и два председника,  каже министар финасија Синиша Мали који подвлачи да сама чињеница да Си долази већ други пут, само показује углед који Србија има у свету, углед заснован на одговорној економској политици, али у међународним односима.

Мали је, гостујући на РТС-у, подсетио да је Кина једна од две најмоћније силе света и по БДП-у и по броју становника, као и по потенцијалу тржишта.

"Али ово је, по мом мишљењу, највећи државник, најважније и најмоћније земље који је у Србију дошао у последњих неколико година. И то само још једном показује  углед који Србија има у свету, углед који је заснован и на одговорној економској политици, али такође и на одговорној политици када су међународни односи у питању", рекао је Мали за РТС.

Нагласио је да је невероватна част да два пута у једну земљу од 6,5 милиона људи, у Србију, дође кинески председник.

"Сви хоће да кинески председник дође у њихову земљу. Од Велике Британије, од Француске, од Немачке, од свих могућих и већих развијејнијих земаља него што то Србија. Али кинески председник је други пут дошао у Србију и то је дошао када је на европској турнеји током које је посетио у само три земље -Француску, Србију и Мађарску", рекао је он.

Додао је да је свака посета сваког државника веома важна за Србију и подсетио да све већи број државника долази у Београд, захваљујући, како оцењује, одговорној политици председника Вучића.

Србија је, оцењује, важна за Кину као доминантна економија Западног Балкана.

"Није у питању број људи. Србија је доминантна економија на Западном Балкану и ако ико жели да има какав утицај у овом делу Европе, мора да има сарадњу са нашом Србијом. Кина је тако одлучила", рекао је Мали.

Србија се односи према кинеским партнерима тако да се они осећају као код куће.

"Они су овде у пријатељској земљи. Србија нема визни режим са Народном Републиком Кином. Дакле, ми смо потпуно отворени њиховим инвестицијама. А имајте у виду, када погледате западне земље, с једне стране, хоће и боре се за сваку кинеску инвестицију, с друге стране, појављују се и баријере кинеским инвестицијама и инвеститорима", навео је министар.

Мали је подсетио да је Србија, 2016. године, када је Си Ђинпинг први пут дошао у Београд, била суочена са фискалном консолидацијом, након веома тешког периода "у којем смо били на ивици банкрота 2012. године".

Подсетио је да је Србија тада имала и два велика проблема која су представљена председнику Сију, Железару Смедерево и РТБ Бор.

"Молба председника Вучића председнику Сију била је да доведе инвеститоре из Кине, ако могу да та два велика гиганта подигну на ноге", подсетио је Мали, додајући да су осам година касније РТБ Бор, који је био на ивици затварања у стечају и Железара Смедерево постали други и трећи највећи извозник из Србије.

Од два губиташа ове компаније постале су "два лидера, два носиоца економског раста и развоја наше земље".

"Дакле, то је значај доласка Си Ђинпинга", рекао је Мали.

Подсетио је и колико се Кина променила и да је од 1980. године удео те земље у светском БДП-у био 2,7 одсто, а Европске уније или Европе у исто време око 28-29 одсто.

"Данас је удео изједначен. Кина је порасла на 18-19 одсто, Европа се смањила на 18-19 одсто и тренд је такав да Кина расте", рекао је Мали, подсећајући да ће током посете кинеског председника Си Ђинпинга бити потписано више од 29 споразума између две државе.          

image