Свет

"Волстрит џорнал": "Блекрок" и други зајмодавци губе стрпљење с Украјином

Како се крај сукобу с Русијом не назире, приватни зајмодавци с Запада предузимају кораке како би приморали Украјину да почне с отплатом дуга
"Волстрит џорнал": "Блекрок" и други зајмодавци губе стрпљење с УкрајиномGetty © Phil Ashley

Група страних зајмодаваца предузела је кораке како би приморала Украјину да почне са отплатом дугова већ следеће године, објавио је у недељу "Волстрит џорнал".

Уколико им се план оствари, Кијев би сваке године губио 500 милиона долара само на исплату камате.

Група која укључује инвестиционе гиганте "Блекрок" и "Пимко" одобрила је Кијеву двогодишњи дуг 2022. године, у нади да ће се сукоб са Русијом до сада завршити.

Како се сукобу не назире крај, зајмодавци су сада унајмили адвокатску фирму "Вејл Готсхол енд Менџ" и банкаре из "Пи-џеј-ти Партнерс" да са украјинским званичницима склопе споразум према којем ће Кијев наставити да плаћа камате следеће године у замену за отписивање значајног дела дуга, рекли су анонимни извори за "Волстрит џорнал".

Група држи око петину украјинских међународних обвезница у вредности од 20 милијарди долара, пише амерички лист. Иако ова бројка представља само део укупног спољног дуга Украјине који износи 161,5 милијарди долара, сервисирање камате на ове обвезнице коштало би Кијев 500 милиона долара годишње, рекли су власници обвезница.

Уколико власници обвезница не успеју да постигну договор са Кијевом до августа, Украјини прети неиспуњење обавеза, што ће оштетити кредитни рејтинг те земље, односно ограничити способност да узима нове зајмове у будућности.

Према писању листа, украјински званичници се надају да ће САД и друге западне државе стати на њихову страну током разговора са зајмодавцима.

Међутим, група ових земаља је Украјини већ понудила паузу у исплати зајмова у вредности од око 4 милијарде долара до 2027. године, и наводно су забринути да би сваки договор са власницима обвезница довео до тога да приватни зајмодавци добију новац пре њих.

Украјина се већ ослања на страну помоћ како би државни органи наставили са радом а службеници били плаћени.

Кијевска војска скоро у потпуности зависи од страних средстава, а званичници у Кијеву и на Западу предвиђали су колапс украјинске војске све док амерички Конгрес није одобрио предлог закона о страној помоћи прошлог месеца који укључује 61 милијарду долара за Украјину и америчке владине агенције укључене у сукоб.

Закон предвиђа скоро 14 милијарди долара Украјини за куповину оружја и укључује 9 милијарди долара нових "опростивих зајмова".

Како наводи "Волстрит џорнал", неки власници обвезница су сугерисали да би САД и ЕУ могле да искористе замрзнуту руску имовину за отплату украјинских дугова.

Док је око 300 милијарди долара имовине која припада Централној банци Руске Федерација замрзнуто у америчким и европским банкама од 2022. године, САД су тек прошлог месеца донеле закон који дозвољава њихову заплену.

У Европи, где се држи велика већина руске имовине у иностранству, међутим, не постоји овакав закон. 

Међународни монетарни фонд (ММФ) и Европска централна банка (ЕЦБ) позвале су западне државе да не конфискују тај новац, а шефица ЕЦБ Кристин Лагард упозорила је прошлог месеца да би се тиме ризиковало "разбијање међународног поретка који желите да заштитите".

image