Свет

Ко финансира пропалестинске протесте у САД? Бајденови највећи донатори и, наравно, Сорош

Неки од најгласнијих критичара Бајдена и Израела добијају средства од фондација повезаних са неким од највећих имена у демократским круговима
Ко финансира пропалестинске протесте у САД? Бајденови највећи донатори и, наравно, СорошGetty © Andrew Lichtenstein / Contributor

Председник САД Џозеф Бајдена месецима избегава пропалестинске демонстранте који га називају "Геноцидним Џоом", али неке од група које стоје иза демонстрација добијају финансијску подршку од филантропа који се снажно залажу за његов реизбор.

Међу донаторима су нека од највећих имена у демократским круговима: Сорош, Рокфелер и Прицкер, показала је анализа портала "Политико".

Међу организаторима протеста на Универзитету Колумбија и у другим кампусима су Јеврејски глас за мир и ИфНотНау. Обе групе подржава Фондација Тајдс коју финансира демократски "мегадонатор" Џорџ Сорош, а претходно ју је финансирала и Фондација Била и Мелинде Гејтс. Фондација Тајдс, пак, подржава бројне мале непрофитне организације које се залажу за друштвене промене.

Још један значајан демократски донатор који финансира протесте је Дејвид Рокфелер Млађи, који седи у управном одбору Фонда браће Рокфелер. Фонд је у протеклих пет година скоро 500.000 долара директно дао Јеврејском гласу за мир, који себе експлицитно описује као антиционистички. Браћа Рокфелер су одвојено дала грантове и Фондацији Тајдс и Центру Тајдс.

Неколико других група укључених у пропалестинске протесте подржава фондација коју финансирају Сузан и Ник Прицкер, наследници Хајат империје - и присталице Џозефа Бајдена.

Траг донација показује низ замагљених линија када су у питању либерални циљеви и демократска политика, објашњава "Политико". Новац је понекад, али не увек, усмерен на одређена питања. Често су мисије донатора и непрофитних организација усклађене, али понекад имају различите и - посебно када је у питању Газа - супротстављене планове и тактике.

Како су демонстрације постале интензивније, попут преузимања универзитетских зграда и узвикивања антисемитских парола, групе које стоје иза протеста сада привлаче критике истакнутих донатора са левог спектра.

У међувремену, Бајден се мучи да поврати подршку младих људи, који су му у великој мери помогли да победи 2020. године, а протести сада компликују ствар.

Неке демократе покушале су да умање значај протеста и подсећају да спољна политика не игра неку улогу у америчким изборима. Бајден ће, међутим, имати проблема ако се протести наставе током лета и јесени, нарочито јер сукоб на Блиском истоку заузима све већи простор у средишту политичких дебата.

"Многи наши чланови подржавају акције које покушавају да позову Бајдена на одговорност, што није исто као и супротстављање Бајдену", објаснио је Барни Касим, портпарол групе "Акција солидарности" која се залаже за социјалну правду и која средства добија од Прицкерових.

image