Свет

"Фајненшел тајмс": Сијев ексцентрични пут у Европу, тражи пукотине у ЕУ и НАТО-у

Кинеска офанзива шарма у Европи има претећи призвук
"Фајненшел тајмс": Сијев ексцентрични пут у Европу, тражи пукотине у ЕУ и НАТО-у© Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP

Ко је Си Ђинпингов туристички агент, пита се "Фајненшел тајмс", коме је прва европска турнеја кинеског лидера у протеклих пет година мало "ексцентрична".

Из визуре Пекинга, посета Француској, Србији и Мађарској има савршеног смисла. Како Кина, из стратешких и економских разлога, жели да наруши јединство НАТО-а и ЕУ, свака од три земље које Си посећује сматра се потенцијалном полугом за отварање пукотина на Западу, објашњава аутор текста.

Прва станица – Француска. После позива Емануела Макрона да Европа не буде "вазал САД" и постигне "стратешку самосталност" и коментара да Европа није заинтересована да "брани" Тајван од евентуалне кинеске "инвазије", Париз је добар почетак тражења тих "пукотина".

Када је реч о Србији, посета ће бити прилика за Сија да пошаље геополитичку поруку будући да се поклапа са 25. годишњицом НАТО бомбардовања Југославије и кинеске амбасаде у Београду. А порука, коју подржава и Русија и читав Глобални југ, јессте да је НАТО агресивна и опасна организација.

Сијева трећа станица на турнеји је чланица НАТО-а, Мађарска. Упркос томе, премијер Виктор Орбан један је од најистакнутијих проруских гласова на Западу и блокирао је више ЕУ резолуција о Кини. То ће, наводи "Фајненшел тајмс", бити награђено отварањем фабрике кинеског произвођача електричних возила – и самим тим отварањем простора за ширење кинеске производње у срцу ЕУ.

Ипак, сматра медиј, Сијева турнеја неће убедити Европљане у његове пријатељске намере, јер је одабрао Србију и Мађарску за своју посету (а не неке друге "европскије" земље), а и зато што ће ускоро у Пекингу примити руског председника Владимира Путина. Позиве Макрона Сију да утиче на руског лидера да се оконча сукоб у Украјини – "Фајненшел тајмс" је згодно заборавио.

image