Свет

Одборник Зелених после избора узвикивао "Алаху Акбар", британске власти покренуле истрагу

Мотин Али се суочава са истрагом након што је рекао да Палестина има право да "узврати" на нападе "окупатора"
Одборник Зелених после избора узвикивао "Алаху Акбар", британске власти покренуле истрагу© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Британска странка Зелених истражује одборника који је након избора узвикивао "Алаху Акбар", а после Хамасовог напада 7. октобра поручио да Палестинци имају право да "узврате ударац".

Мотин Али је прошле седмице победио на локалним изборима у Лидсу, поручивши да је то "победа за народ Газе".

"Нећемо бити ућуткани. Подићи ћемо глас Газе. Подићи ћемо глас Палестине. Алаху Акбар!", поручио је Али после победе на изборима.

Овај 42-годишњак, отац троје деце који ради као рачуновођа и води блог о баштованству, раније је назвао рабина на Универзитету у Лидсу "наказом" и "животињом", а после 7. октобра поручио је да Израелци "нису жртве, већ окупатори, колонизатори, европски колонисти".

Али је такође Газу назвао "највећим концентрационим логором на свету" и подржао "право староседелаца да се бране и узврате ударац".

Након што су се снимци појавили на друштвеним мрежама, портпарол Зелених је поручио да ће странка истражити одборника Алија и нагласио да они "никада не подржавају нешто што велича насиље".

Како преноси британски "телеграф", Али није суспендован и наставиће да представља странку као одборник током истраге.

image