Свет

САД одлажу испоруке наоружања Израелу због напада на Рафу

У оквиру одложених пошиљки се између осталог налазе уређаји за навођење и повећање степена прецизности авио бомби које производи "Боинг"
САД одлажу испоруке наоружања Израелу због напада на РафуGetty © Centcom / Handout/Anadolu

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена у последње две недеље одложила је неколико пошиљки оружја за Израел, рекао је данас неименовани извор за "Ројтерс".

Истовремено лист "Политико", пренео је речи једног од извора блиског администрацији САД, који тврди да Вашингтон на овај начин жели да пошаље политичку поруку Тел Авиву.

Како се наводи, Бела кућа не може да подржи израелску офанзиву на Рафу у јужном делу Појаса Газе без одговарајућег и веродостојног хуманитарног плана.

У оквиру одложених пошиљки се између осталог налазе уређаји за навођење и повећање степена прецизности авио бомби које производи "Боинг", преноси "Ројтерс", а из поменуте компаније се до сада нису оглашавали о овом питању.

Ова агенција додаје и да је Бајденова администрација одлучила да задржи неколико директних комерцијалних испорука Израелу које су биле у току. Пауза у испорукама могла би да смањи могућност Израела да обнови залихе оружја које користи у Гази.

image