Култура

Завршени трећи "Игорови дани": Торбичино стваралаштво било је изузетно

Што дуже његово стваралаштво буде остајало и опстајало, то ће млађе генерације које се баве позориштем или воле позориште имати прилику да виде какав је заправо уметник био Игор Вук Торбица", истакао је глумац Милован Филиповић
Завршени трећи "Игорови дани": Торбичино стваралаштво било је изузетно© СНП

Редитељ Игор Вук Торбица (1987–2020) оставио је неизбрисив траг у театрима широм региона, повезао је културни простор Југославије кроз свој рад, што се видело и на трећој по реду манифестацији "Дани Игора Вука Торбице", која је завршена у новосадском Српском народном позоришту, на чијој сцени је Народно позориште "Тоша Јовановић" извело свог "Дон Жуана".

Пре представе одржан је разговор "Позоришне стратегије Игора Вука Торбице: Простор перформативног у глуми" на ком су се окупили његови сарадници и пријатељи из региона.

"Увек је покушавао да побољша ствари у сваком сегменту. И тачно видимо кроз овакав догађај, на који начин су се силни ансамбли из различитих држава повезали управо преко њега", истакао је глумац Загребачког казалишта младих Ракан Рушадат.

Засигурно да је Игор повезивао културни простор Југославије кроз свој рад, те је тако обавеза да се његово стваралаштво чува.

"Долазак свих ових људи овде је сјајна прилика да сви заједно седнемо, поразговарамо о будућности 'Игорових дана'. Што дуже његово стваралаштво буде остајало и опстајало, то ће млађе генерације које се баве позориштем или воле позориште имати прилику да виде какав је заправо уметник био Игор Вук Торбица", истакао је глумац СНП-а и оснивач манифестације Милован Филиповић.

Додао је да прошло четири године откако Игор није ту, а да за то време није створено ништа креативније, квалитетније и вредносно веће од његових представа.

"Не зато што није било добрих представа већ зато што је његово стваралаштво било изузетно. Зато мислим да је то наша обавеза коју нам нико не намеће, ми то радимо из властитих побуда, зато смо се и одлучили да чувамо његово стваралаштво на овакав начин од заборава", истакао је Филиповић.

"Од првог тренутка када смо се срели, стварао је осећај да смо ту због потребе за нама, чинећи нас да се осећамо цењено и потребно, што је ретко искуство", истакла је глумица Прешерновог гледалишча из Крања Весна Јевникар, док је глумац Народног позоришта из Сомбора Нинослав Ђорђевић рекао да је Игор био "један од ретких људи који је са великом бригом и пажњом водио рачуна о свему што се дешава у ансамблу, како у самом процесу, тако и о потенцијалним факторима који би могли да га ометају споља".

"Оваква обазривост захтева много знања, али и афинитета за бригу о другима, разумевања туђих мисли, као и огромне количине енергије и снаге, што је реткост" рекао је Ђорђевић.

Од 25. до 29. априла Српско народно позориште живело је магију кроз представе "Царство мрака" Народног позоришта из Београда, "Бакхе - кратак преглед распада" Народног театра из Битоља, "Дон Жуан" Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, пројекцију представе "Приче из бечке шуме" Градског драмског казалишта Гавелла и поменути инспиративан разговор.

image