Култура

Ауторка књига о Харију Потеру: Још шест наслова ми се "кува" у глави

Једину блокаду у писању доживела је током настанка књиге "Хари Потер и дворана тајни" јер ју је затекао успех саге о младом чаробњаку, рекла је Роулингова
Ауторка књига о Харију Потеру: Још шест наслова ми се "кува" у главиGetty © Photo by Dia Dipasupil/Getty Images

Британска књижевница, ауторка серије књига о Харију Потеру Џеј-Кеј Роулинг планира да напише још шест књига, од којих ће три бити наставак њених криминалистичко-фантастичних књига о приватном детективу Корморану Страјку које је објавила под псеудонимом Роберт Гајбрајт.

У интервјуу за "Тајмс", у ком је открила да већ пише књигу о Страјку, рекла је да је досад само једном доживела блокаду у писању и да се то догодило током настанка друге књиге о Харију Потеру, "Хари Потер и дворана тајни", која је објављена 1998. године.

Како је рекла, успех прве књиге о младом чаробњаку надмашио је сва њена очекивања, па је била у стању шока и панике јер није знала шта би требало даље да ради, али је временом постала сигурнија.

Ауторка "Харија Потера" открила је и да највише воли да пише руком, посебно ноћу и да јој се често дешава да добије идеје када је већ искључила лаптоп, због чега има свеску у спаваћој соби.

Такође, лакше јој је да напише крај књиге него почетак, а неколико пута је написала последње поглавље пре првог поглавља, што се десило и сада, током настанка осмог дела о детективу Страјку.

Роулингова је ауторка седам књига о Харију Потеру које су објављене између 1997. и 2007. године и преведене на 65 језика. Њихов укупан тираж је већи од 400 милиона примерака.

image