Култура

Недеља кинеског филма у Србији: "Златна визиткарта" за ширење кинеске културе

Манифестација ће бити одржана у Београду и Новом Саду
Недеља кинеског филма у Србији: "Златна визиткарта" за ширење кинеске културеGetty © VCG / Contributor

Манифестација "Недеља кинеског филма у Србији" биће одржана у Београду од 18. до 22. маја 2024, а у Новом Саду од 19. до 24. маја, најавили су организатори.

Свечано отварање заказано је у "МТС дворани", хала 6 у суботу, 18. маја. Манифестацију ће свечано отворити представници Амбасаде НР Кине, Министарства културе Републике Србије и Националне филмске администрације Кине.

Публика ће након свечаног отварања имати прилику да премијерно погледа филм "Апотеоза богова: Краљество олуја", редитеља Ру Ершина.

Филм је настао 2023. године и забележио је завидан успех на светским филмским фестивалима. Приказан је на јубиларном 80. Филмском фестивалу у Венецији, у Аустралији, Новом Зеланду, САД, Канади, Великој Британији, Ирској, Сингапуру итд.

У Новом Саду у Културној станици "Еђшег" у оквиру отварања фестивала, премијерно ће бити приказан филм "Чанган".

Фестивал кинеског филма 2023. године је одржан у 20 земаља и региона на четири континента, укључујући Кенију, Јужну Африку, Нигерију, Египат, Јапан, Уједињене Арапске Емирате, Филипине, Ирску, Шпанију, Пољску, Чиле и Колумбију.

Глобална благајна кинематографије у 2023. години износила је 33,9 милијарди долара, што је на годишњем нивоу повећање од 30,5 процената. Кинеско копно је зарадило 7,7 милијарди долара, што је за 83 одсто више у односу на 4,33 милијарде америчких долара прошле године и дефинитивно га чини најбрже опорављеним великим филмским тржиштем на свету.

У 2023. години широм Кине продуцирано је укупно 971 филм, укључујући 792 играна филма. Укупно 11 филмова пробило је 140 милиона долара на благајнама током целе године, а завршено је 30 филмова са зарадом већом од 70 милиона долара.

Кинески филмски шампион је филм "Ман Јиангхонг" који је зарадио 637 милиона долара на благајнама.

Публика данас у Кини има разноврсну понуду филмских остварења. У поређењу са претходним периодом, културна писменост, животни укус и естетски ниво публике су се континуирано побољшавали, а комедије, научна фантастика, неизвесност, романса, анимација и други жанровски филмови освојили су наклоност тржишта.

У прилог томе иде и остваривање одличних резултата холивудских комерцијалних филмова, као и филмова из Јапана, Француске, Велике Британије, Тајланда, Индије и других земаља.

Филмови су данас постали "златна визиткарта" за ширење кинеске културе. 

Манифестација "Недеља кинеског филма у Србији" подржана је од стране Националне филмске администрације Кине, Амбасаде Народне Републике Кине у Републици Србији, Министарства културе Републике Србије, Кинеског филмског канала, Филмског центра Србије и Кинеског културног центра у Србији.

image