Магазин

Кина клонирала првог мајмуна, врсту која се користи за медицинска тестирања

Кинески истраживачи успешно су клонирали првог резус мајмуна, врсту која се нашироко користи у медицинским истраживањима због физиологије сличне људској, што би за резултат могло да има брже тестирање лекова за људе, пошто генетски идентичне животиње дају сличне резултате и пружају већу сигурност у испитивањима.
Кина клонирала првог мајмуна, врсту која се користи за медицинска тестирањаGetty

Претходни покушаји клонирања резуса или нису довели до рођења или је потомство умрло неколико сати касније, наводи Би-Би-Си. 

Код сисара, сексуална репродукција доводи до потомства сачињеног од мешавине гена њиховог оца и мајке, док се при клонирању користе технике за стварање генетски идентичне копије једне животиње.

Кинески истраживачи су користили 113 ембриона, од којих је 11 имплантирано и остварило две трудноће и једно успешно рођење мајмуна, којег су назвали "РеТро", по научној методи, названој "замена трофобласта", коришћеној за ''производњу'' животиње. 

Др Фалонг Лу са Универзитета Кинеске академије наука рекао је да су ''сви блистали од среће'' због успешног исхода клонирања, док је с друге стране, портпарол британског Краљевског друштва за превенцију окрутности према животињама (РСПЦА) рекао је да та организација верује да патња животиња надмашује било какву непосредну корист за пацијенте.

Као одговор на такве забринутости, др Фалонг је рекао да је циљ његовог тима био да добије више клонираних мајмуна уз смањење броја ембриона који се користе и додао да су за истраживање добијене све етичке сагласности.
''Све процедуре на животињама у нашем истраживању придржавале су се смерница које су поставили Комитети за коришћење и бригу о животињама на Шангајском институту за биолошке науке, Кинеске академије наука и Института за неуронауку'', рекао је он.

Најпознатија клонирана животиња, овца Доли, створена је 1996. године. Научници су репрограмирали ћелију друге овце како би је претворили у ембрионе, који су ћелије које могу расти у било којем делу организма. Ови ембриони су затим имплантирани у сурогат мајку Доли.

У часопису Нејчр Комуникејшнс наводи се да сада суштински урађена иста ствар, али овог пута са резус мајмуном. Наводе да је животиња остала здрава више од две године, што указује на успешност процеса клонирања. 

image