Магазин

Како да намирнице дуже остану свеже

Свежина намирница не зависи само од квалитета хране, већ и од начина на који се складишти. Иако свака намирница има ограничен рок, постоји неколико једноставних и брзих ствари које можете учинити да би вам храна што дуже трајала и остала свежа и укусна.
Како да намирнице дуже остану свеже© Freeoik/zinkevych

Нико не воли да баца храну (а самим тим и новац), али некада је то заиста неизбежно. Ипак, постоји неколико начина да ово спречите и да продужите живот својим намирницама. У зависности од производа, постоји неколико начина на који могу да се складиште на најбољи начин:

Поврће у папирне убрусе 

Влага је, у многим случајевима, непријатељ свеже хране. Наравно, не желите да вам се храна превише осуши (јер сува салата сигурно није укусна), али превише влаге може учинити да поврће постане слузаво, буђаво и још много тога. Да бисте то спречили, умотајте свеже поврће и воће у папирни убрус пре него што га ставите у фрижидер. Папир ће апсорбовати влагу, што ће продужити рок трајања хране. 

Биљкама је потребна вода

Першун, нана, рузмарин, коријандер и друге биљке могу лако и брзо да се осуше, посебно када их не користите свакодневно. Ово се углавном деси када одлучите да купите већу количину одређене биљке, "за сваки случај", али на крају, ова намирница заврши негде на самом крају фрижидера, све док не постане неупотребљива.

Да бисте то спречили, потребна вам је само једна чаша пуна воде коју ћете ставити у фрижидер, у којој ће биљке да стоје усправно. На овај начин ће биље дуже остати свеже и укусно, а чашу такође можете прекрити пластичном кесом, како не би упила мирис других намирница. 

Прескочите прање

Иако неки воле да оперу све намирнице пре него што их унесу у фрижидер, ово можда и није најбоља идеја ако желимо да оне дуже остану свеже.

Влага која се накупи од опраних намирница може да буде савршено место за бактерије и развијање буђи, посебно код воћа и поврћа. Дакле, одређену храну не морате да перете, већ је замотајте у пластичне кесе и перите је непосредно пре него што их припремите и конзумирате.

Ставите нове намирнице иза старих

Када се вратите из куповине, углавном не размишљате о распореду у фрижидеру, већ вам је само важно да одложите храну на хладно место.

Међутим, пажљивија организација фрижидера може да буде од велике помоћи када желите да вам намирнице дуже трају - потребно је само да нову храну коју сте купили ставите иза старе. На овај начин се умањује шанса да заборавите на стару храну, тако да ћете је брже потрошити и спречити истек рока.

Правилно складиштите - обратите пажњу на врата фрижидера

Одређена храна не би требало да се чува у вратима фрижидера, која се сматрају за најтоплије место (јер се често отварају и затварају). Месо, риба, остаци хране и друге намирнице које могу брзо да се покваре не би требало да буду у вратима.

Поред тога, неке намирнице не би требало да се чувају једна близу друге. Према различитим истраживањима, неко воће током сазревања ослобађа гас који се зове етилен, што може утицати на свежину других оближњих производа. Због тога, не морате нужно да држите јабуке, авокадо, банане и брескве у близини другог воћа и поврћа. Боље је да их складиштите одвојено, како би сва храна остала укусна и свежа.

image