Магазин

Бледи и зеленкасти: Зашто људи са старих уметничких дела изгледају болешљиво

Да ли сте икада погледали стару уметничку слику и запитали се: Зашто сви изгледају тако зелено, сиво и бледо? Да ли им је била лоша исхрана? Можда нису пили довољно воде? Иако су ово добре претпоставке, прави одговор има више везе са уметничким техникама тог времена, него са здрављем.
Бледи и зеленкасти: Зашто људи са старих уметничких дела изгледају болешљиво

Када посматрате историјска уметничка дела, вероватно сте импресионирани радом старих мајстора, али један упечатљив детаљ вам вероватно одвлачи пажњу, и то на негативан начин: Њихова кожа. Како то да су свеци, краљице и краљеви раскошно одевени на слици, али изгледају као да пате од болести која им је променила тен и дала му зеленкасту нијансу?

Одговор је: Подсликавање.

Познато и као verdaccio, подсликавање је помагало средњовековним и ренесансним уметницима да постигну природније тонове коже са ограниченом палетом боја тог времена. Такође, важно је узети у обзир да сликање боје коже није нимало једноставан посао, тако да су сликари користили све могуће начине да добију веродостојан приказ.

Уметници су постизали реалистичне нијансе и дубину помоћу слојева, наношењем једне боје преко друге. Зелена је био популаран избор, јер је то била идеална боја за подсликавање испод жутих или црвених боја, стварајући равнотежу између хладних и топлих тонова.

Ова техника је и данас широко распрострањена, али велика разлика између средњовековних/ренесансних и савремених уметника је састав пигмента.

Познати примери фигура које изгледају болешљикаво укључују слику "Маеста", коју је урадио Дучо ди Буонинсењаоко 1311. године. Ова велика олтарна слика, коју је наручио град Сијена, састоји се од неколико појединачних панела који приказују Богородицу са дететом на престолу на предњој страни и приче о животу Девице Марије и Исуса на полеђини. Многи од присутних светаца који се окупљају око мајке и бебе имају зеленкасти тен, али овај ефекат се највише може видети код саме Марије.

За необични, зеленкасти тен који се може видети на бројним портретима је заслужан сам процес сликања, а не недостатак личне неге или лоше здравствено стање људи.

Terrа verte или "зелена земља" је пигмент зелене глине пронађен у Италији, који се користи за подсликавање још од времена старог Рима. Овај сиво-зелени основни слој био је веома популаран током италијанске ренесансе, коришћен је за многе фреске и олтарске слике. Јасан пример његове употребе може се видети у лондонској Националној галерији, на недовршеној Микеланђеловој слици "Богородица са дететом са Светим Јованом и анђелима" (око 1497).

Verdigris, још један плавкасто-зелени пигмент направљен оксидацијом бакарних плоча, такође се користио од давнина, и на крају је надмашио Terrа verte као основни материјал за подсликавање.

Топлије нијансе које се додају лицима и телима људи на портретима и фигуративним сценама често су примењиване као танка, непрозирна глазура, направљена од згњечених инсеката или биљака, које су временом много више избледеле него зелене и плаве. Због тога се хладнија боја подсликавања много боље види на сликама данас, посебно јер су ове нијансе направљене од трајнијих минерала.

То објашњава зашто људи на бројним портрети из старих дана немају живописне тонове који би се очекивали на кожи.

image