Магазин

Три навике због којих трошите превише новца

Штедња није увек једноставна ствар, посебно када су приходи мали а нови производи и искуства се рекламирају око нас свакога дана. Некима је тешко да одоле, а неки једноставно не знају како да распореде буџет, да одреде која куповина је приоритет, а која не, да саставе план за штедњу... Ипак, постоје три кључне ствари које вас можда спречавају у придржавању буџета, а које немају везе са вашом тренутном финансијском ситуацијом, већ са вашим понашањем и личним уверењима. 
Три навике због којих трошите превише новца© Freepik/freepik

Колико пута вам се десило да себи поставите нова финансијска правила, само да би се након неког времена опет вратили на старо, трошили новац на непотребне ствари, ослањали се на уштеђевине, игнорисали строго ограничен буџет...? Постоје три главне грешке које вероватно правите и које вас спутавају на путу на одговорној штедњи, а то су:

Ослањате се искључиво на снагу воље

Мотивација може бити сјајна: Можда сте коначно одлучили да је време за штедњу, осећате се добро и поносни сте на себе што сте окренули нови лист и одлучили да одговорно трошите новац.

Ипак, као и све друго, ова врста подстицаја не може заувек да траје. На пример, једну недељу ћете бити штедљиви, али недељу након тога ћете се можда већ опустити, потрошити мало више, а треће недеље ћете да "надокнадите" и прекорачите претходно постављени буџет. Када схватите да сте претерали, поново ћете себи поставити границе, поштовати их, па поново прекршити и тако у круг...

То не значи да никада не треба да се ослањате на мотивацију, али овакав циклус може бити веома исцрпљујући, од којег ћете да се осећате као да стално правите један корак напред, па два уназад и бићете потпуно обесхрабрени.

Ово је најефикасније као једнократна ствар, као на пример за божићну куповину или одлазак на одмор, али није препоручљиво као дугорочно решење.

Тренутно задовољство је најважније

Људски је да тражимо инстант задовољство, да све што желимо хоћемо одмах да добијемо. Ипак, у већини случајева, то тренутно задовољство је већи приоритет него куповина ствари које могу бити од користи у будућности, што може да проузрокује проблеме када покушавате да искорените лоше финансијске навике.

Ово се углавном дешава зато што је тренутно одлагање задовољства (и брзог налета допамина који куповина доноси) често болно, а то није нешто чему су људи природно наклоњени. 

Пратите туђе навике

Праћење групе може утицати на то колико новца трошите, посебно када је тако лако видети шта други људи купују (посебно помоћу друштвених мрежа).

Лако је преузимати навике од људи око вас: Ако ваши пријатељи и познаници без проблема могу да троше новац када изађете у град, зашто то не бисте могли и ви? Ако комшија може да троши на нови аутомобил, кућне апарате, ако је колега с посла частио себе и породицу раскошним одмором, онда то можете и ви (без обзира на реално стање ваших финансија).

Иако вас туђе навике можда инспиришу и желите да се уклопите у околону, ово често није најмудрији избор, посебно ако желите да штедите. Између осталог, никада нећете знати целу причу: Можда људи који наизглед слободно троше новац око вас заправо имају велике дугове, а можда имају помоћ и прилике које су вама недостижне... Постоји толико фактора који могу имати утицаја, а који праве велику разлику између ваших буџета.

image