Магазин

"Соло путовања": Све више људи се одлучује да путују сами, а разлог ће вас изненадити

Предстојеће празнике већина нас искористиће за путовање - неки ће на одмор отићи са пријатељима, неки са породицом, а неки и сами. Иако можда звучи чудно, "соло" путника, који бирају да отпутују без пратње, све је више, а за овај тренд можемо захвалити начину живота.
"Соло путовања": Све више људи се одлучује да путују сами, а разлог ће вас изненадити© Canva / Helgy

Динамично радно окружење, константне гужве у саобраћају и стрес који је постао практично неизбежан у свакодневном животу у великој мери су се одразили и на начин путовања. Уместо одмора са друштвом или члановима породице, све више људи одлучује се на путовање са самим собом, и то на дестинације које нису толико популарне, а опет пружају задовољство и културолошко уздизање.

"Соло путовања" су ове године популарнија него икада

"У 2024. години велнес путовања доживеће свој "бум". Ужурбани ритам и пословна култура узели су свој данас, па путници уместо уобичајених дестинација сада траже места на којима ће моћи да се препусте дигиталном детоксу, окружени непрегледним хоризонтима и регенеришућим ужицима", наведено је у извештају Пинтереста за 2024. годину.

Тренд "тихих путовања", на којима су путници окружени природом и препуштени само својим мислима је у односу на прошлу годину доживео свој пик и са 42 процента порастао на чак 50. Другим речима, од укупног броја љубитеља путовања чак половина бира мирнија места, на која радије путују сами.

"Соло путовања" пружају прегршт могућности и гарантују појединцима слободу да свој распоред креирају искључиво на основу личних преференција и приоритета. За оне којима је градске вреве "преко главе", овакав одмор заправо може имати неупоредивно више бенефита од уобичајених обилазака популарних дестинација у друштву пријатеља или чланова породице.

Идеја за "соло путовања" има бесконачно много

Уколико се и ви осећате као да вам је доста свега, као да бисте најрадије побегли од свих, добра вест је да нисте усамљени. Баш из тог разлога није згорег да размислите о томе да предстојеће празнике проведете у миру и тишини, пружајући себи могућност да "напуните батерије" онако како ви желите.

Одлазак на планину, на неко од мање популарних (грчких) острва, у неки рустични смештај далеко од града, национални парк или ранч су само неке од идеја. Наравно, све у складу са личним доживљајем доброг одмора. Овакав одмор може чак бити и нешто повољнији од класичног путовања, премда је на мање популарним дестинацијама обично све јефтиније.

image
VV inauguration
banner