Магазин

Да ли су тигањи са нелепљивим премазом безбедни

Било да смо искусан кувар или почетник у кухињи, тешко је надмашити погодности тигања за ког се "не лепи" храна. Поврће и месо се лако готове, јаја спремна за тили час - ништа није загорело, све се заврши брзо и лако. Али, да ли су ови тигањи са нелепљивим премазом безбедни? И ако нису, са којим да их заменимо?
Да ли су тигањи са нелепљивим премазом безбедни© Sternsteiger Germany/unsplash

Посуђе са нелепљивим премазом многима је први избор при куповини тигања и шерпи. Ово кухињско помагало штеди време, храна се лако припрема и тешко да може да загори. Иако су корисни, такође, тигањи са нелепљивим премазом су се "суочили" са испитивањем што се тиче потенцијалних здравствених ризика.

Ево шта стручњаци кажу да ли су прошли тестове или ипак треба да нађемо њихову замену.

"Нелепљиве" посуде су доста бринуле стручну јавност јер су у свом саставу, тачније премазима имале перфлуорооктанску киселину (PFOA). PFOA је врста једињења PFAS-а (пер и полифлуороалкил супстанци), такође позната као "заувек хемикалије", јер се не разлажу: "Производња ових супстаници доводи до контаминације животне средине, укључујући воду за пиће", каже Таша Стоибер, научник.

Чињеница је да су неке од ових супстаници замењене, али и за њих Стоибер наглашава да је установљено да имају сличне штете по здравље (повећавају ниво холестерола и ризик од рака бубрега и тестиса) и околину.

Да ли да бацимо тефлонске и друге сличне тигање

Научници су подељеног мишљења, те има оних који тврде да је најбоље у кухињи ливено посуђе или једноставно бирати керамичке, непријањајуће посуде. Такође, један део стручне јавности сматра да не постоје студије које би документовале значајан ризик по здравље који произилази из употребе оваквих тигања:

"Честице PFAS-а су свуда, не само у тигањима. Скоро их сви имамо у организму, а већина долази из контаминиране воде за пиће, хране, амбалажа", каже професор биохемије Данијел Џонс.

Стручњаци саветују да ако је тигањ изгребан и одштећен да се више не користи, јер микропластика и нанопластика могу да заврши у храни.

На крају крајева, хемикалије које се налазе у тигањима са нелепљивим слојем су распрострањене у широм животне средине и вероватно смо им свакодневно изложени. Научници наглашавају да је потребно више истраживања да би се утврдили здравствени ефекти PFAS и да ли су тигањи са непријањајућим слојем заиста моћан извор. Међутим, ако смо ипак забринути, онда боље да "играмо на сигурицу" и бирамо горе наведене алтернативне опције, пише Јахулајф.

image