Магазин

Ови напици вам могу помоћи да лакше поднесете мамурлук

Првомајски празници се још нису ни завршили, а многима је већ сада алкохол дошао главе. Уколико сте и ви међу онима који пате од мамурлука, ова пића вам могу помоћи да брже станете на ноге и преостале нерадне дане проведете чили, ведри и свеже главе.
Ови напици вам могу помоћи да лакше поднесете мамурлук© Canva / JackF

Обележавање Међународног празника рада практично је немогуће замислити без доброг роштиља и алкохола, али је јутро након весеља оно што многима задаје муке. Због континуираног (и често прекомерног) уноса алкохолних пића главобоља и мамурлук су у већини случајева неизбежни и потпуно кваре све наредне нерадне дане. Срећом, постоје напици који могу бити од помоћи у тренуцима када се тело бори са последицама бурних празника.

Чај од ђумбира

Иако га многи не воле због његовог горко-љуткастог укуса, чај од ђумбира је одличан савезник у борби са мамурлуком и главобољама. Захваљујући својим антиинфламанторним дејствима он умањује упалне процесе подстакнуте прекомерном конзумацијом алкохола, а у комбинацији са млевеном куркумом и црним бибером помаже и у процесу детоксикације јетре.

Вода са краставцима и наном

Вода са додатком насецканих краставаса и листова нане је одлична за освежења и хидратацију, а осим тога има и умирујуће дејство на желудац. Најбоље би било попити је на празан стомак како би се стимулисало варење и након тога доручковати како би се у организам унела потребна количина нутријената.

Сок од цвекле

Цвекла садржи бројна једињења која имају позитиван учинак на наш организам: она поспешује проток кисеоника крвним судовима, помаже у процесу детоксикације јетре и подстиче елиминацију нуспродуката алкохола из тела. Препорука је да се сок од цвекле попије одмах након буђења, како би се мозак и ткива нахранила кисеоником, а самим тим предупредиле и главобоље и осећај малаксалости.

Вода са лимуном

Вода са  додатком лимуновог сока се такође препоручује када је реч о мамурлуку јер је богата лимунском киселином која има алкализирајући ефекат на организам. Захваљујући томе она помаже у одвођењу токсина из тела и успостављању pH равнотеже, чиме се поспешује опоравак, преноси портал Хелт Шотс.

Шта би требало избегавати у стању мамурлука

Иако се приликом мамурлука увек напомиње да је потребно уносити што више течности, треба водити рачуна о томе да није свака течност добра за нас. Примера ради, напитке са кофеином, као и заслађена пића треба избегавати у широком луку јер могу довести до још веће дехидрираности организма. 

image