Русија

Паника у орбити: Ниједна земља није извршила такав ракетни напад

Упозорење Русије да би могла да гађа западне сателите који помажу Украјини, изазвало је забринутост
Паника у орбити: Ниједна земља није извршила такав ракетни напад© SpaceX/Unsplash

Претња руског званичника ове недеље да ће "ударити" западне сателите који помажу Украјини изазвала је забринутост међу руководиоцима свемирске индустрије и правницима у вези са безбедношћу објеката у орбити.

"Квазицивилна инфраструктура може бити легитимна мета за узвратни удар", рекао је високи званичник Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов у Уједињеним нацијама, понављајући став Москве да су западни цивилни и комерцијални сателити који помажу украјинским ратним напорима "изузетно опасан тренд".

Ниједна земља није извршила ракетни напад на непријатељски сателит. Такав чин током сукова у Украјини могао би нагло да ескалира тензије између Русије и Сједињених Америчких Држава, пише агенција Ројтерс.

"Ова претња нас је довела до ивице на којој никада раније нисмо били", рекла је кодиректорка програма Правног и ваздушног и свемирског права Универзитета Мисисипи, Мишел Хенлон. "Увек је постојао осећај да би се то могло догодити, али никада нико није јавни рекао да би то могли да ураде."

Украјинска војска се у великој мери ослања на компанију Илона Маска "Спејс Икс" за широкопојасни интернет који се преноси са њене сателитске мреже "Старлинк" у ниској орбити Земље.

Америчке компаније попут "Максара" снимају сукобе са сателита у орбити. И десетине хиљада комуникационих уређаја у Украјини ослањају се на сателитску мрежу америчког гиганта сателитских комуникација "Иридијум".

"Заиста је неодговорно говорити о обарању било чега у свемиру из било ког разлога“, рекао је извршни директор "Иридијума" Мет Деш за Ројтерс.

"Свемир је постао прилично неуредан. Ако неко почне да обара сателите у свемиру, претпостављам да би то брзо учинило свемир неупотребљивим“, рекао је Деш.

Маск и "Спејс Икс" нису коментарисали претње. Милијардер је овог месеца накратко изазвао узбуну рекавши да више не може себи да приушти да настави да финансира услугу "Старлинк" у Украјини, али је брзо променио мишљење.

Према законима о оружаном сукобу, руски удар на сателит приватне америчке компаније могао би се сматрати чином рата на који би САД могле да одговоре, рекла је Ханлон.

Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је у четвртак да ће сваки напад на америчку инфраструктуру изазвати одговор, али није улазио у детаље.

"Правни аспекти свега овога тренутно су заиста мутни“, рекао је аналитичар свемирске политике у Фондацији "Безбедни свет", Брајан Виден. "Немамо ниједан пример ратне употребе силе против сателита."

Да ли би руски антисателитски удар прекршио Споразум о свемиру из 1967. године, као што је његова забрана постављања оружја за масовно уништење у свемир, дискутабилно је, кажу адвокати.

Конвенција о одговорности из 1972. године, чији је потписник и Русија, предвиђа да земље морају да плате надокнаду за сваку штету коју су проузроковали њени свемирски објекти.

Прошле године Русија је демонстрирала противсателитску ракету директног успона на једном од својих старих сателита у орбити, разневши га у парампарчад.

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, западни званичници и компаније оптужују Москву за покушаје хаковања и ометања сателитских интернет сигнала у региону.

Запад и астрономи су навелико осудили антисателитске ракете због стварања опасних орбиталних остатака који угрожавају критичну свемирску инфраструктуру, од свемирских станица са посадом до ЏиПиЕс мрежа на које се ослањају милиони потрошачких и владиних платформи широм света.

Једине друге земље које су спровеле тестове противсателитских ракета директног успона су Сједињене Државе – које су последњи пут демонстрирале антисателитско оружје 2008. године, Кина и Индија.

Воронцов није издвојио ниједну компанију у својим коментарима на панелу УН, али је Масков "Старлинк", пише Ројтерс, очигледна мета за Русију, која је већ раније покушавала да омета сигнале мреже.

Мрежу хиљада међусобно повезаних сателита који окружују Земљу попут "Старлинка" америчка војска је представљала као отпорну на потенцијалне анти-сателитске нападе који би могли да циљају само мали део мреже без потпуног онеспособљавања.

"То компликује рачуницу за непријатеља", рекао је за Ројтерс генерал-потпуковник Филип Гарант, заменик начелника за стратегију и операције америчких свемирских снага. "Ако има пуно сателита, они не знају на који да циљају."

"Старлинк" мрежа састоји се од отприлике 3.000 сателита, а постоји и неколико десетина комерцијалних америчких сателита који посматрају Русију и Украјину.

"Уништавање једног или два, или чак десетина, неће имати много ефекта“, рекао је Виден.

image