Русија

Русија издала потерницу за неколико украјинских званичника

Потерница је издата за бившим шефом Службе безбедности Украјине и послаником Врховне раде Валентином Наливајченком, бившим министром финансија Украјине Александром Шлапаком, бившим шефом Народне банке Степаном Кубивом и секретаром Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александром Литвињенком
Русија издала потерницу за неколико украјинских званичникаGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Министарство унутрашњих послова Русије издало је потерницу за бившим шефом Службе безбедности Украјине и послаником Врховне раде Валентином Наливајченком, бившим министром финансија Украјине Александром Шлапаком, бившим шефом Народне банке Степаном Кубивом и секретаром Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александром Литвињенком.

Како се наводи, истрагом је утврђено да је Наливајченко у програму једног од украјинских телевизијских канала претио руском војном особљу које учествује у Специјалној војној операцији.

"Такве изјаве садрже знаке изазивања непријатељства према руском војном особљу и уперене су против интереса Руске Федерације", наводи се у саопштењу Министарства.

Што се тиче Шлапака и Кубива, напомиње се да се обојица траже по члану Кривичног законика, али није прецизирано по ком.

Почетком јануара Истражни комитет Русије оптужио је Шлапака и Кубива за финансирање такозване антитерористичке операције у Донбасу.

Они су, како се наводи, донели одлуку о покретању операције, а такође су обезбедили њено финансирање из државног буџета.

"Александар Валеријевич Литвињенко, рођен 27. априла 1972. године. Тражи се по члану Кривичног законика", наводи се у бази података Министарства унутрашњих послова.

Крајем марта украјински председник Владимир Зеленски је сменио секретара Савета за националну безбедност и одбрану. Уместо Алексеја Данилова, место је преузео Александар Литвињенко, који је раније био на челу спољне обавештајне службе.

image