Русија

Путин: Важно задржати одговоран и уравнотежен приступ буџетској политици

Руски председник је истакао да буџет треба да се формира на основу буџетских правила
Путин: Важно задржати одговоран и уравнотежен приступ буџетској политици© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин истакао је да је суштински важно одржавање крајње реалистичног и уравнотеженог приступа буџетској политици.

Путин је на састанку о економским питањима нагласио да буџет Русије треба да се формира на основу буџетских правила.

"Предлажем да се данас настави дискусија о буџетским плановима, не само за наредне три године, већ и, како је договорено, за дугорочни период до 2030. године. Дозволите ми да вас подсетим да је за нас суштински важно да задржимо одговоран, уравнотежен, изузетно реалан приступ буџетској политици, укључујући планирање главног финансијског документа земље на основу буџетских правила", казао је Путин на почетку састанка.

Он је напоменуо да је на претходном састанку о економији било речи о прогнози друштвено-економског развоја Русије, која је "основа за израду владиних програма и пројеката, за њихово финансирање и практичну реализацију". 

Путин је раније на састанку о економским питањима казао да би руски БДП до краја године могао да оствари раст и више од три одсто.

Како је додао, макроекономски показатељи од почетка године били су бољи од онога што су предвидели влада, централна руска банка и стручњаци.

"Реално тренутно стање економије нам омогућава да побољшамо прогнозе њеног развоја, а већ многи стручњаци кажу да би до краја ове године БДП Русије могао да порасте за више од три одсто", казао је Путин.

image