Русија

Још један страни плаћеник "враћен" кући: Гробно место му пронађено у Немачкој

Иако западне државе махом негирају да њихови грађани ратују на страни Украјине, доказ да то није тачно пронађен је овај пут у Немачкој у којој је сахрањен држављанин те земље који се од 2022. борио за Украјину, за којег се притом зна да је претходно пет година провео у немачкој војсци
Још један страни плаћеник "враћен" кући: Гробно место му пронађено у НемачкојGetty © Sean Gallup / Staff

Плаћеници из Немачке настављају да се боре и гину за Украјину, пишу данас "РИА Новости" уз коментар да је гроб једног таквог плаћеника пронађен у Немачкој. 

Снимак његовог гробног места усликао је новинар агенције, а како се наводи у тексту, убијени Немац био је командант једне од јединица страних плаћеника који се боре за Украјину и звао се Роланд Пури.

Рођен је 1986. године у малом граду близу Нирнберга. У зони СВО је био и борио се скоро две године, а убијен је 13. марта ове године.

О његовој смрти писали су и немачки медији. Медијска група РНД је чак урадила интервју с њим пре више од годину дана и открила да је Пури претходно пет година провео у немачкој војсци и да је три пута био на службеном путу у Авганистану. 

Иако западне државе махом негирају да њихови грађани ратују на страни Украјине на површину испливава све више доказа да то није тако. Истражни комитет Руске Федерације недавно је објавио податак да се на страни Оружаних снага Украјине бори више од 3.100 страних плаћеника, а да већина њих долази из Сједињених Држава и Канаде. Како се наводи, на украјинској страни учествује 816 људи из Сједињених Држава, 719 из Канаде, 694 из Велике Британије и 712 из Грузије.  

Уз то, телеграм канал "Војна хроника" почетком априла ове године пренео је вест да је првих 100 бораца француске Легије странаца пребачено је у Славјанск, у ДНР. 

Ипак, руска страна је и пре саопштила да је елиминисала групу страних плаћеника међу којима су били и држављани Француске на шта је стигао коментар из Париза да Француска као демократска земља не може забранити својим грађанима да ратују за кога желе. 

image