Русија

"Лажљива пропаганда": Руски амбасадор о америчким оптужбама за хакерске нападе по Европи

Више пута смо рекли Американцима да, уколико имају било какве претензије према нама, такве тврдње треба да поткрепе доказима и пошаљу нам преко званичних канала, поручио је амбасадор РФ у САД
"Лажљива пропаганда": Руски амбасадор о америчким оптужбама за хакерске нападе по ЕвропиGetty © Mark Wilson / Staff

Тврдње америчког Стејт департмента да иза сајбер напада на Европу стоји руска служба су "лажљива пропаганда", прокоментарисао је данас амбасадор Руске Федерације у САД Анатолиј Антонов.

Он је у саопштењу које је на Телеграму објавила амбасада даље навео да се ради о "демонстративном одбијању професијалног дијалога који подрива међународну информациону безбедност".

"Према статистици, највећи број компјутерских напада у свету долази са територије САД", подсетио је Антонов.

Власти САД, како је објаснио, "једноставно немају шта да покажу како би оправдале своје инсинуације".

"Овакве изјаве оцењујемо као још један пример мегафонске дипломатије и доказ незадрживе жеље Вашингтона да оптужи Русију за све смртне грехе. Ми смо више пута говорили Американцима: ако имате било какве сумње, онда треба да нам их пренесете званичним каналима уз достављање конкретних чињеница и доказа", поручио је руски амбасадор.

Ипак, како је додао, не искључује да ће се овакве провокације наставити како се буду приближавали амерички председнички избори ове године. Локални политичари ће на тај начин покушати да "одвуку пажњу бирача од насушних проблема", појаснио је.

Последња серија оптужби на рачун Русије односи се, подсетимо, на хакерске нападе на Немачку, Пољску, Словачку, Шведску и Литванију. САД тврде да иза њих стоји група АПТ28, која је наводно повезана са руским службама.  

Берлин је у петак позвао на разговор руског представника када је изражено незадовољство због наводног сајбер напада на Социјалдемократску партију Немачке 2023. године. Руска страна је ове оптужбе категорички демантовала.

image