Русија

Руска православна црква: Зеленски не може да мобилише Бога

Украјински председник је претходно рекао да Бог "на рамену носи шеврон (беџ) са украјинском заставом"
Руска православна црква: Зеленски не може да мобилише Бога© Tanjug/Sergei Vlasov/Russian Orthodox Church Press Service via AP

Владимир Зеленски не може да мобилише Бога у борби против Москве, саопштила је Руска православна црква, одбацивши изјаве украјинског председника у његовог ускршњем говору.

Зеленски је, наиме, у видео обраћању Бога назвао "савезником" Украјине који "на рамену носи шеврон (беџ) са украјинском заставом".

"Господ није становник Кијевске области да би га Зеленски мобилисао и ставио у украјинску војску. Његове изјаве не заслужују никакву пажњу", рекао је Вахтанг Кипшидзе, шеф Одељења за односе са јавношћу руске цркве, за портал "Њуз.ру".

Кипшидзе је украјинског лидера осудио као "неверника" који "тврди да може да одлучи у име Бога чији је Он савезник".

Кијев је појачао обрачун против једине канонске цркве у земљи, Украјинске православне цркве (УПЦ), оптужујући свештенство да су "агенти Москве". УПЦ се одрекла историјских веза са Москвом након што је Русија покренула Специјалну војну операцију у фебруару 2022.

Ипак, украјинске власти су покренуле кривичне поступке против више од 60 свештеника и заплениле су манастире и њихову имовину, а Кијев подржава неканонску Православну цркву Украјине (ПЦУ).

Украјинска влада је прошле године представила нацрт закона који би отворио пут ка евентуалној забрани УПЦ. Закон је, међутим, од тада у застоју.

Поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил, осудио је кампању против УПЦ, назвавши је кршењем верских права.

image