Србија и Балкан

Крвна освета из празне пушке: "Политички сумрак Мила Ђукановића без зрна достојанства"

"Данас, када осјећа да се ближи и његово процесуирање, Мило Ђукановић лансира формулу – 'Послије мене, потоп'. Понављам, нимало витешки", каже Бошко Вукићевић
Крвна освета из празне пушке: "Политички сумрак Мила Ђукановића без зрна достојанства"© R.R./ATAImages

"Помињући крвну освету као могућу посљедицу процеса опште лустрације који је тек започет у постдиктаторској Црној Гори – Мило Ђукановић је одлучио да његов политички сумрак не буде обиљежен ни зрном достојанства, већ искључиво паником и страхом очајника."

Овако политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић коментарише интервју Мила Ђукановића "Антени М" у коме је некадашњи председник Црне Горе први пут говорио о хапшењу бившег тужиоца Миливоја Кантића и бившег високог полицијског функционера Зорана Лазовића, њему некада веома блиских људи.

Ђукановић је актуелна хапшења у Црној Гори оценио "као политички реваншизам, као нову страницу традиције црногорских освета".

"Живимо у веома затрованој атмосфери. Атмосфери која говори да ће се ћеранија по Црној Гори наставити. Зашто на то упозоравам? Црногорско друштво је друштво осветника. Није то карактеристично само за албанске заједнице, за које се углавном везује крвна освета. Треба да се присетимо да у срцу Црне Горе, у Катунској нахији, крвна освета међу одређеним староцрногорским породицама траје дуже од 200 година. Е, ко то не зна тај не разуме како је опасно када вам једина политика након доласка на власт постане реваншизам. Реваншизам је само политичко име за освету. То значи да не постоји свест о томе да треба подвући црту испод црногорске праксе освете", рекао је Ђукановић у интервјуу за "Антену М".

Прогон неистомишљеника за време Ђукановићевог режима

Аналитичар Бошко Вукићевић у објави на друштвеним мрежама каже да су "за време злочиначке диктатуре Ђукановића неистомишљеници режима заиста прогањани на све могуће начине", да су "све институције коришћене као ударна песница режима у сврху дискриминације и затварања политичких противника власти". Он подсећа да су "чак малтретирани и притварани чланови породица неких опозиционара", да су "неки антирежимски активисти из медијског амбијента и мучки убијени, попут Душка Јовановића".

"Поред свега тога, не сјећам се да је ико од представника прогоњене опозиције и грађанских активиста у тим мрачним временима помињао крвну освету, као 'рецепт' или посљедицу. Нико од њих није желио да призива нове жртве, тј. невине чланове породица политичких актера на власти (што крвна освета подразумијева). Толико је, макар, било одговорности и храбрости код људи којима тада није било лако", каже Вукићевић.

По његовим речима "свима је јасно да су Ђукановићеве претње усмерене, пре свега, ка оним сегментима у правосудним институцијама који желе да покажу независност и професионалност у раду". Вукићевић је мишљења да те претње неће уродити плодом.

"Данас, међутим, када институције у процесу ослобађања показују знаке независности и покрећу поступке против крајње корумпираних карика бившег режима (за чије процесуирање постоји обиље неспорних доказа који су и у јавном домену) – Ђукановић се присјетио 'крвне освете'. Данас, када осјећа да се ближи и његово процесуирање, лансира формулу – 'послије мене, потоп'. Понављам, нимало витешки", закључује Вукићевић.

Ђукановићева порука главном специјалном тужиоцу

Лидер ванпарламентарног "Покрета за промене" Небојша Медојевић синоћ је Ђукановића назвао "рањеним мафијашем који више нема ни оперативну моћ ни логистику".

"Први пут је угрожен и не помажу му ни лобисти, ни новац. Збуњен је, нема више никога да зове у Бијелој кући. Кључне политичке одлуке доносе се ван институција система. Ђукановић је 2020. направио дил са унутрашњим актерима, власницима медија и дуванским тајкунима да има имунитет од кривичног гоњења, а да се заузврат не мијеша и не оспорава мирну транзицију власти", рекао је Медојевић и додао да би, да је он на власти, "Ђукановић још вечерас био у притвору".

"Да сам ја у Влади, инсистирао бих да Ђукановић одмах буде приведен и саслушан код тужиоца. Био би још вечерас у притвору. Он је јако опасан човјек. Много људи је за ових 30 година платило главом јер су се њему замјерили", рекао је Медојевић у емисији "Клуб А Плус".

По речима извршне директорке МАНС-а Вање Ћаловић Марковић, "изјава бившег председника Мила Ђукановића у којој он помиње и крвну освету, вид је застрашивања и порука упућена главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу".

"Мислим да су те поруке прије свега упућене главном специјалном тужиоцу и да су упућене због хапшења Зорана Лазовића и Миливоја Катнића, који су чувари многих мрачних тајни претходног режима", рекла је Ћаловић Марковић у Јутарњем програму ТВЦГ.

"Мислим да то господина Ђукановића чини нервозним, јер је вјероватно стратегија ГСТ-а да полако сужава тај круг и мислим да је и Ђукановић дошао до тог закључка да се та хапшења све више приближавају њему или члановима његове породице – брату или сестри. Мислим да он брине и да неко у једном тренутку може да проговори", изјавила је Ћаловић Марковић и додала како је питање шта се још налази у скај препискама.

Полако се стеже обруч око бившег председника 

Подгорички портал "Борба" јутрос у редакцијском тексту пише да су "Ђукановићеве претње просто пуцањ из празне пушке имајући у виду да он након 30. августа 2020. године нема кључне полуге моћи у својим рукама иако су његови кадрови и даље распрострањени у систему".

"Истини за вољу, постоје судије у црногорским судовима које и даље важе за лојални кадар, што је 'на образ' новој већини од 30. августа, али промјене јесу стигле у државним тужилаштвима, а које очигледно имају резултат у виду хапшења крупних риба од којих неке заиста јесу пуштене на слободу од стране Ђукановићевих судија. С тим у вези, пријетње Мила Ђукановића да лисице на рукама могу да се нађу и на рукама оних који данас ликују представља просто покушај губитника свих изборних процеса да и даље буде релевантан. Управо је удар на Kатнића и Лазовића ударац на, наводне, Ђукановићеве најближе сараднике чиме је јасно да се обруч полако и полако стеже око бившег предсједника кога је некадашња опозиција, али и добар дио јавности оптуживао да је на врху криминалне пирамиде", наводи "Борба".

Посланица СНП-а Слађана Kалуђеровић изјавила је да је некадашњег председника Мила Ђукановића "скандалозна, и да је ријеч о претњи правосуђу и целом друштву".

"Ђукановић, како се стеже обруч око њега и приближава час када ће правда закуцати и на његова врата, поново пријети сукобима и немирима. Његова најава 'крвне освете' није ништа друго него очајнички покушај да креира тензије не би ли тако пребацио фокус са борбе против организованог криминала и корупције на неке друге ствари", рекла је Калуђеровићева.

Портал "Борба" закључује да би се "Ђукановићева изјава могла оценити као бесмислена и могла бити игнорисана да он и даље не поседује одређене полуге моћи и у Црној Гори и на међународном плану".

"Стога, надлежне институције би морале да реагују на изјаве овог хушкача који очигледно покушава да креира баријеру не би ли покушао да избјегне руку правде", пише "Борба".

image
VV inauguration
banner