Србија и Балкан

Шта ће заменити хотел Југославија: Наслеђе социјализма за будућност капитализма

Јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације обавиће се од 15. aприла до 20. маја 2024. године, после чега ће 13. јуна у 13 сати бити организована јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда када ће особе које су поднеле примедбе моћи и да их образложи
Шта ће заменити хотел Југославија: Наслеђе социјализма за будућност капитализма© AP Photo/Darko Vojinovic/Танјуг

Хотел Југославија, наслеђе из периода социјализма које је из мочварног новобеоградског земљишта захваљујући радним акцијама никло паралелно са Зградом СИВ-а (данашња Палата Србија) и Централног комитета (данашња зграда Ушћа), заједно са простором површине од око 11,73 хектара, убудуће би могао да подсећа на препознатљива архитектонска решења као што је музеј Мерцедес-Бенз у Штутгарту или централна станица у Арнему.

Наиме, Хотел Југославија продат је новим власницима који на том месту планирају да изграде две куле висине 155 метара, луксузни стамбено-пословни комплекс и престижни хотел Риц-Карлтон, део "Мериот интернешенела".

Међутим, баш као и у случају пројекта "Београд на води", и овај, на обали Дунава, изазива незадовољство дела грађана.

Једни негодују из сентименталних разлога, јер је најављено рушење уместо реновирања "Југославије", други јер сматрају да ће корист од пројекта имати искључиво повлашћени појединци, док се трећи противе новој намени и већем заузећу парцеле од оног прописаног правилима градње. 

Шта је планирано за изградњу и ко су нови власници?

Компанија "МВ инвестмент" из Београда у власништву "Миленијум тима" која се бави градњом и гасификацијом је, као једини понуђач на јавном надметању, купила 22. марта ове године имовину компаније у стечају "Денјуб риверсајд", у чијем власништву је био и Хотел Југославија.

Укупна вредност имовине "Денјуб риверсајд" процењена је на 6,53 милијарде динара или 55,8 милиона евра, а купљена је за 3,17 милијарди динара, односно око 27 милиона евра.

Власници компаније "Миленијум тим" су Иван Бошњак и Стојан Вујко. Они су најавили да ће у наредне четири године уложити више од 400 милиона евра у београдски Хотел Југославија.

Јужна, од две куле чија се изградња планира, биће намењена искључиво за становање, и имаће око 500 станова укупне површине 85.000 метара квадратних у којима би могло да живи 1.150 становника.

Северна кула ће бити пословна зграда са комерцијалним садржајима на нижим спратовима. У склопу комплекса предвиђена је изградња вртића за 80 деце.

Планира се и луксузни хотел са најмање 100 соба високе категорије, а медији су раније писали да је у плану отварање хотела Риц-Карлтон, део Мериот Интернационала, иако из ове групе нема потврде.

Регулативе

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Града Београда је у недељу 14. априла ставио на јавни увид Нацрт плана детаљне регулације (ПДР) блока 11 и дела блока 10, општина Земун и Нови Београд који обухватају поменуто земљиште. Увид у Нацрт моћи ће да се обави до 20. маја 2024. године.

Додаје се да ће јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда, бити одржана у згради ЈУП "Урбанистички завод Београда", 13. јуна 2024. године у 13 сати.

"У току јавне седнице, сва физичка и правна лица која су поднела примедбе у вези са Нацртом плана у писаном облику, могу образложити примедбе пред Комисијом за планове Скупштине града Београда", наглашавају.

Критичари и протести "Бирам Југу"

У Београду су се за викенд окупили представници из Зелено-левог фронта и Не давимо Београд, како би се, како кажу, супротставили уништавању града. 

Окупљени на протесту рекли су да им смета то што се нацртом плана детаљне регулације (ПДР) предвиђа рушење хотела, изградња комплекса на 240.000 квадратних метара за 1.150 становника без иједног квадрата јавне намене, и то без консултације грађана, а за профит појединаца.

Додају да, што се тиче планске регулативе, није испоштована намена, јер по Плану генералне регулације Београда, иначе плана вишег реда, не би требало да постоје стамбено-пословни објекти, већ само они намењени комерцијалном садржају.

Истичу да прописан максимални проценат од 60 одсто заузећа површине парцеле за изградњу неког објекта не одговара будућим плановима према којима је то практично 90 одсто парцеле.

Историјат хотела

Хотел "Југославија" отворен је 1969. године и важио је за највећи хотел на простору тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), због чега је увршћен у Гинисову књигу рекорда.

Архитектонски конкурс за државни репрезентативни хотел, расписан је 1947. године. Награду је добио је Пројектни завод Хрватске за предлог који је означен као изразито модеран и као такав одговарао идеји о Новом Београду као савременом граду, а намена хотела је била да покаже колико је држава јака - финансијски, политички и културно.

Здање је изграђено по пројекту загребачког архитекте Лавослава Хорвата и требало је да понесе назив Београд, али је одабир пао на Југославију, као симбол грандиозности.

Западно крило хотела Југославија страдало је између 7. и 8. маја 1999. године током једног од најжешћег ваздушних напада у НАТО бомбардовању СРЈ. Том приликом погођени су и центар града, амбасада Кине на Новом Београду и војна команда у Земуну. Обновљен је само један део хотела, а од тада је променио више власника и почео да се урушава - баш као и друго наслеђе из периода социјализма.

Хотел располаже са више од 600 соба и апартмана распоређених на седам спратова главне зграде. Има ресторан са више од 800 места и један лустер тежак 14 тона са 40.000 "Сваровски" кристала и 5.000 сијалица које обасјавају хол хотела.

У хотелу су одседала два америчка председника Ричард Никсон и Џими Картер, британска краљица Елизабета, либијски вођа Муамер Гадафи, астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин, немачки канцелар Вили Брант, певачица Тина Тарнер,
глумац Кевин Костнер и други.

image