Србија и Балкан

Вучић уочи посете Си Ђинпинга: Кина је најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева

Вучић је нагласио да је Србија потпуно посвећена Сијевој посети и да верује да ће она донети користи и бити у интересу и кинеског и српског народа
Вучић уочи посете Си Ђинпинга: Кина је најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева© Tanjug/Damir Sagolj/Pool Photo via AP

Председник Србије Александар Вучић изјавио је пред посету кинеског председника Си Ђинпинга Београду да је Кина најбољи партнер Србије у остваривању државних циљева.

"Када управљаш државом, морате да имате амбициозне циљеве. Потребно је стално постављати нове циљеве. Приликом остваривања тих нових циљева и задатака наш најбољи партнер увек је била и биће Народна Република Кина, председник НРК Си Ђинпинг зато што он увек испуњава своја обећања", прокоментарисао је Вучић за Кинеску централну телевизију.

Вучић је рекао да полаже велике наде и очекивања у Сијеву посету, упркос тешкој ситуацији у којој се Србија тренутно налази.  

"Кина је увек била на страни међународног права и увек је подржавала Србију, као што смо ми подржавали Кину", нагласио је Вучић.

Оценио је да Сијева посета Београду долази у право време, да је веома срећан због разговора које ће имати са кинеским председником и да постоји много тема о којима ће разговарати.      

Председник је рекао да Си увек испуњава оно што је рекао, не обећава много, али да када обећа, онда све и испуни.     

За кинеску High-End Interviews председник Србије је додао да памти сваки детаљ посете кинеског председника Београду 2016. године.

"Показао је колико је скроман и од помоћи за Србију", рекао је Вучић и подсетио на проблеме железаре "Смедерево".

"Спасио је тада више од 10.000 радних места", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да Србија може и треба да научи, како је навео, "на хиљаде ствари од својих кинеских пријатеља".

Вучић је нагласио да је Србија потпуно посвећена Сијевој посети и да верује да ће она донети користи и бити у интересу и кинеског и српског народа.

Према његовим речима, Београд и Пекинг могу да сарађују у хиљаду области - од железнице и индустрије до туризма и културе. 

"Постоји једна важна ствар. Споразум о слободној трговини који смо потписали у Пекингу. То је веома важан споразум за нас. Због тога што смо сада достигли укупну трговинску размену од 6,1 милијарду долара између наше две земље. Верујем да ћемо то удвостручити или утростручити у наредних 10 година или чак и више од тога", навео је Вучић.

Када је у питању Тајван, Вучић је истакао да Србија снажно подржава принцип једне Кине.

"Кина је увек била на страни међународног јавног права и увек нас је подржавала, као што смо ми увек подржавали Кину. Тајван је Кина. И тачка", рекао је председник Србије.

Он је даље нагласио да цео свет полаже велике наде управо на кинеског лидера Си Ђинпинга, јер је он "један од ретких људи на свету који заиста могу да допринесу томе да се заврше неки ратови и успостави дугорочни мир".

"Искрено говорећи, сви у свету, без обзира шта говоре у јавном простору, сви полажу велике наде у иницијативе председника Сија да донесе мир у данашњи свет. Знам то добро јер комуницирам са свима", поручио је српски лидер.

image