Србија и Балкан

Кнежевић ће тражити да му се врати некадашња беранска Атлас банка

Душко Кнежевић изручен је у уторак из Велике Британије Црној Гори, која га потражује због наводних финансијских малверзација
Кнежевић ће тражити да му се врати некадашња беранска Атлас банка© R.R./ATAImages

Власник Атлас групе Душко Кнежевић полаже пуно право на пословне просторије некадашње "Атлас банке" и двадесет ари земљишта на најбољој локацији у Беранама, који се сада налазе у стечајној маси ове банке.

То је порталу РТЦГ казао један од добро обавештених  службеника ове беранске филијале "Атлас банке", уз оцену да та имовина сада вреди и до милион евра.

Душко Кнежевић изручен је у уторак из Велике Британије Црној Гори, која га потражује због наводних финансијских малверзација. Кнежевић је уочи изручења изјавио да му је циљ да заустави одузимање и урушавање његове имовине у Црној Гори. Потерница за Кнежевићем, који је и британски држављанин, расписана је у време бивше власти Демократске партије социјалиста и бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића.                                                                  

"Реч је о половини пословне зграде некадашњег платног промета и Атлас банке. Атлас банци је припадало близу хиљаду квадрата на три нивоа, односно, од сутерена, преко првог приземља где је била шалтер сала, до другог спрата са пословним канцеларијама", казао је саговорник РТЦГ.

Он је рекао да је стечајна управа, након што је испразнила све што је било у згради, покушала да зграду прода за 400 хиљада евра, али да су, наводно врло брзо видели да имају погрешну процену, па је оглас поништен.

"Сасвим је извесно да ће Кнежевић тражити да му се то врати, без обзира на судске поступке који против њега, евентуално, буду вођени, односно да се тога неће одрећи", казао је овај бивши службеник филијале "Атлас банке" у Беранама.

Он објашњава да је ова банка, пре него је приступила "Атлас систему“, била претеча свих банака у Беранама, и да је у њој чувана сва документација свих бивших привредних предузећа још из времена СФРЈ, која су и изградила садашње здање.

"Ова зграда је изграђена 1974. године од средстава градске привреде, која је у то време била трећа у Црној Гори. Тада је постојала само ова банка. Та банка се после рата звала Комунална банка Иванград, Андријевица и Плав. Затим је мењала име у Основну банку, потом у Монтенегро банку. 1992. године се издвојила из система Монтенегро банке и тада је формирана Беранска банка. Беранска банка је 2003. године припојена Атлас банци", каже неименовани извор портала.

Према његовим речима у овој банци је чувана сва вредна пословна документација из тог дугог периода.

Портал РТЦГ је раније објавио фотографије и видео запис на којем се види како је са задње стране зграде Атлас банке у овом граду паркиран комунални камион, и како двојица радника у пакетима избацују разни писани материјал.

"Мислим да се томе ближи крај и да ће Душко Кнежевић сигурно тражити да му се половина зграде која њему припада, са две хиљаде квадрата земљишта у центру Берана, сигурно врати. Можда ће тражити и обештећење због неодржавања зграде и њеног пропадања за време од када је затворена", рекао је саговорник, бивши службеник беранске филијале "Атлас банке".     

image