Србија и Балкан

Отворен конкурс за упис студената: Све нове студијске групе на факултетима

Универзитет у Београду прошле недеље је на свом сајту објавио конкурс за упис бруцоша. Будући академци на располагању имају 101 студијски програм на основним академски студијама и укупно 26.438 места – 14.222 на буџету и 12.216 места за самофинансирање
Отворен конкурс за упис студената: Све нове студијске групе на факултетима© Pierre Crom/Getty Images

Да би Универзитет у Београду ишао у корак са актуелним социјалним и економским околностима, пре свега оним које диктира тржиште рада, последњих неколико година отварају се нови студијски програми за сва три нивоа студија. 

Иновативни програми углавном су намењени за мастер студенте, али има и оних који се односе на основне академске студије.

Најновије студијске групе у складу са тржиштем рада

На Биолошком факултету током 2023. године формирана су два нова програма за бруцоше и мастер студенте – Екологија и заштита животне средине и Молекуларна биологија и физиологија.

На Фармацеутском факултету је за мастер студије отворен смер Дијететски и козметички производи у унапређењу квалитета живота, док је на Економском факултету отворен смер Форензичко рачуноводство и Економија, пословно управљање и статистика за наставнике.

На Филолошком факултету мастер студенти од прошле студијске године могу да упишу Превођење.

Отворен конкурс за упис 26.438 студената

Универзитет у Београду прошле недеље је на свом сајту објавио конкурс за упис бруцоша. Будући академци на располагању имају 101 студијски програм на основним академски студијама, и укупно 26.438 места – 14.222 на буџету и 12.216 места за самофинансирање.

Проф. Дејан Филиповић, проректор Универзитета у Београду, рекао је раније за РТС да је у последњих годину дана неколико факултета урадило акредитацију или реакредитацију, тако да је формирано неколико нових студијских програма, који су потпуно усаглашени и са Болоњском декларацијом и са потребама тржишта.

Проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, поручује будућим студентима да се што пре определе и припреме за пријемне испите. 

"Имамо лепезу факултета у четири групације, у медицинској групацији, у природним наукама, у инжењерским наукама, у друштвено-хуманистичким наука, тако да има места за све, има различитих програма", казао је он за РТС.

Први уписни рок почиње 19. јуна, а завршава се 12. јула.

Новине ранијих година

Која научна поља би требало да имају предност при одабиру будућег звања, најбоље се види из списка студијских програма које су прве акредитације добиле последњих неколико година.

За мастер студије у 2022. години то су била Космичка истраживања и технологијe на Математичком факултету, Медицина дуговечности и здраво старење или Физичка активност, здравље и терапија вежбањем на Медицинском факултету. Такође, формирани су Софтверско инжењерство и вештачка интелигенција на Факултету организационих наука, односно Мир, безбедност и развој или Студије рода на Факултету политичких наука.

Годину дана раније, 2021, Географски факултет добио је три студијске групе за основне студије: Геопросторне основе животне средине,Геоинформатику и Грађевинарство.

Да су животна средина, дигитализација и обрада података у фокусу, такође се може закључити на основу последњих добијених акредитација.

На Технолошко-металуршком факултету ту је Инжењерство заштите животне средине, док је за мастер студије на истом факултету отворено Дигитално процесно инжењерство. Мастер студенти могу да се определе и за Уметност и дизајн видео-игара на Математичком факултету или Напредну анализу података, за који се испити полажу на неколико различитих факултета београдског Универзитета јер је реч о мултидисциплинарним и интердисциплинарним научним областима. 

Програми постдипломских студија реализовани претходних година су: Наука о старењу становништва, Наука о материјалима, Конверзија енергије, Управљање животном средином, Вештачка интелигенција, Историја и филозофија природних наука и технологије, Биофизика, Биомедицинско инжењерство и технологије и Неуронауке.

За упис у 2023/2024. годину постдипломских студија, студентима су на располагању следећи програми:

Европска политика и управљање кризама, Тероризам, организовани криминал и безбедност, Религија у друштву, култури и европским интеграцијама, Образовне политике, Рачунарство у друштвеним наукама, Менаџмент пословних перформанси и Студије миграција.

image