Србија и Балкан

Бећировић код Шолца изнео низ неутемељених тврдњи о БиХ: Сличан се сличном радује

Не чуди Бећировићево додворавање Шолцу, ако узмемо у обзир да је Немачка кроз историју спроводила најстрашније злочине над српским народом, поручује за РТ Балкан шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић
Бећировић код Шолца изнео низ неутемељених тврдњи о БиХ: Сличан се сличном радујеGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Бошњачки члан и председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић поручио је на конференцији након састанка са канцеларом Немачке Олафом Шолцом да "скоро 80 одсто грађана БиХ жели у НАТО", као и да је "мањина грађана оријентисана ка Русији".

Ове тврдње су, како сматрају саговорници РТ Балкан, свакако неутемељене. Такође, како додају, неозбиљно је износити лични став без сагласности Председништва БиХ, које је задужено за креирање спољне и стратешке политике државе.

Ко је спровео истраживање по којем, како тврди Бећировић, 80 одсто грађана БиХ жели у НАТО, он није прецизирао, па се лако може помислити и да је произвољно, у складу са сопственим афинитетима, изрекао непроверене тврдње.

Политиколог Радомир Нешковић за РТ Балкан оцењује овакве изјаве као "непримерене и неозбиљне", као и да члан Председништва БиХ не би смео да "лицитира процентима".

"Непримерено је да један члан Председништва БиХ даје произвољне оцене, посебно у процентима и да лицитира. Друго, у БиХ постоје три конститутивна народа, уопште није важан проценат, већ да постоји сагласност већине из сва три конститутивна народа за неке одлуке, као што је чланство у НАТО-у", нагласио је професор Нешковић.

О војним питањима се, наиме, у Председништву БиХ одлучује консензусом, а консензус се по питању чланства у Алијанси не може постићи, јер се српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић никада не би усагласила са тим.

"Да је Жељка Цвијановић била на састанку са Шолцом и изјаве би биле другачије. Важно је нагласити да мора да постоји консензус", итиче Нешковић.

Да су изјаве Дениса Бећировића бесмислене указује шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Вулићева поручује је да нико не може да утиче на љубав коју српски народ осећа према Русији.

"Сличан се сличном радује, увек било! Све Бећировићеве гнусне лажи које подржавају Шолц и њему слични имају само један циљ, а то је исламска Босна и Херцеговина, етнички очишћена од Срба", указала је Вулић, истичући:

"Српски народ воли Русију и тако ће заувек бити. Срби и Руси праштају али не заборављају. Мржња којом се воде Бећировић, Шолц и слични донеће зло, али њиховим народима."

Денис Бећировић је истакао да је са немачким канцеларом разговарао и о резолуцији Уједињених нација о Сребреници.

"Захвалио сам Немачкој за чување истине о Сребреници, коју су утврдили релевантни међународни судови", рекао је Бећировић.

На питање новинара да каже своје мишљење о резолуцији о Сребреници, канцелар Шолц је рекао да је Немачка "један од покретача доношења резолуције, а то више него јасно говори о њиховом мишљењу".

"Тамо су почињени ужасни злочини, а то су утврдили релевантни међународни судови", рекао је Шолц том приликом.

Немачка је, наиме, једна о земаља које су иницирале усвајање и један од спонзора резолуције о наводном геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН, што је парадокс, указује Вулићева.

"Не чуди Бећировићево додворавање Шолцу, ако узмемо у обзир да је Немачка кроз историју спроводила најстрашније злочине над српским народом. Земља која би са разлогом требало да буде проглашена геноцидном, под окриљем демократије етикетира српски народ без основа", наводи Вулићева, истичући:

"Мржња којом се воде Бећировић, Шолц и слични може донети само зло, али њиховим народима."

Коначни предлог резолуције којом се 11. јули проглашава међународним даном сећања на "геноцид" у Сребреници упућен је председнику Генералне скупштине УН Денису Францису и свим сталним мисијама у УН.

image