Србија и Балкан

ХДЗ и Домовински покрет постигли договор о формирању власти у Хрватској

Aндреја Пленковића неће подржати новоизабрани посланици Самосталне демократске српске странке
ХДЗ и Домовински покрет постигли договор о формирању власти у ХрватскојGetty © Andreea Campeanu

Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и Домовински покрет (ДП) постигли су договор о формирању у нове парламентарне већине и будуће владе у Хрватској.

Како преноси Хрватска радиотелевизија, Марко Милић из ХДЗ-а је рекао да су се тимови двеју странака на састанку 8. априла усагласили "у вези с формирањем нове парламентарне већине, као и у вези са структуром будуће владе".

"Предлог постигнутог договора, уз расподелу ресора будуће владе, изнеће се на страначким телима током данашњег дана и потом ћемо о свим детаљима известити јавност", рекао је Милић.

Претходно је потпредседник владе и министар просторнога уређења, градитељства и државне имовине Бранко Бачић рекао да ће се састанци наставити 8. маја, као и да ће ићи у конкретна решења будуће владе.

"Уверен сам да ћемо до краја седмице тај процес у потпуности завршити, након чега ће вероватно следити конститутивна седница Хрватског сабора, а на тој седници, надамо се, ћемо приступити и именовању будуће владе Републике Хрватске на челу са председником Андрејем Пленковићем", рекао је Бачић.

Уочи преговора ХДЗ-а и ДП-а 8. маја, огласили су се и из Хрватске социјално-либералне странке (ХСЛС), чији је председник Дарио Хребак изразио уверење да ће Андреј Пленковић поновно бити премијер Хрватске.

Пленковић се 7. маја састао са осам посланика националних мањина.

На састанку је закључено да ће му најмање један посланик из Клуба мањина дати подршку за мандатара будуће владе, што ће му бити довољно за најмање 76 потребних потписа.

Пленковића, међутим, неће подржати новоизабрани посланици Самосталне демократске српске странке (СДСС).

image