Србија и Балкан

Шта пише у документу који су потписали Си и Вучић: Поштовање суверенитета и отпор хегемонији

Кинеска страна подржава напоре за проналазак компромисних решења на мирољубив начин које Република Србија предузима у преговорима са представницима Привремених институција самоуправе "Косова", те позива на примену свих споразума постигнутих у оквиру Дијалога Београда и Приштине
Шта пише у документу који су потписали Си и Вучић: Поштовање суверенитета и отпор хегемонији© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Србија и Кина се супротстављају наметању било каквог решења коначног статуса "Косова", и све заинтересоване стране треба да у оквиру резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999), путем дијалога и консултација постигну узајамно прихватљиво решење, пише у документу који су данас потписали председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђинпинг.

У документу се истиче да је у том процесу суверенитет, независност и територијални интегритет Србије морају бити поштовани у потпуности.

"Кинеска страна подржава напоре за налажење компромисних решења на мирољубив начин које Република Србија предузима у преговорима са представницима Привремених институција самоуправе 'Косова', те позива на примену свих споразума постигнутих у оквиру Дијалога Београда и Приштине, као и ефективно обезбеђивање верске и културне баштине на том подручју", пише, између осталог, у документу.

Такође се истиче да је формирање Заједнице српских општина важан део Бриселског споразума из 2013. године и мора бити реализован.

"Кина разуме настојање Србије да постане чланица Европске уније и поздравља политику Србије усмерену ка развоју пријатељских односа са свим земљама и њену опредељеност за унапређење сарадње у региону", наводи се у документу.

Србија и Кина ће се узајамно чврсто подржавати у питањима од виталног државног интереса на основу принципа поштовања државног суверенитета, територијалног интегритета и немешања у унутрашња питања других држава, напомиње се у документу.

"Две стране су истакле да је неопходно поштовати међународни поредак, заснован на међународном праву и Повељи Уједињених нација, уз поштовање принципа независности, једнакости, суверенитета и територијалног интегритета свих држава, и залагање за мултилатералну сарадњу са Уједињеним нацијама у језгру, уз очување истинског мултилатерализма", истиче се.

Такође се наводи да Србија и Кина позивају на равноправан и уређен мултиполарни свет и универзално корисну и инклузивну економску глобализацију, инсистирају да све земље, без обзира на величину, буду третиране као једнаке, супротстављајући се хегемонизму и политици моћи, као и свим облицима унилатерализма и протекционизма.

Српска страна је поново потврдила да је развој пријатељских односа са Народном Републиком Кином један од главних стубова њене спољне политике.

Поновила је чврсту подршку принципу једне Кине, истичући да у свету постоји само једна Кина и да је Тајван неотуђиви део територије Кине, као и да је Влада Народне Републике Кине једина легитимна влада која представља целу Кину.

Како се наводи, српска страна се противи свим облицима "независности Тајвана" и мешању у унутрашње послове Кине, поново истичући да неће ступати у званичне контакте са властима Тајвана на било какав начин, те да чврсто подржава све напоре које Влада Кине чини у циљу уједињења земље.

Кинеска агенција Синхуа је претходно објавила да потписивање овог документа, чији је пун назив Заједничка изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, чини Србију првом европском земљом "која је изградила овакву заједницу са Кином".

Споразум о слободној трговини и Појас и пут

Додаје се да ће две стране активно радити на реализацији "Споразума о слободној трговини између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине" и "Средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи Појас и пут између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине (2023-2025)", који су потписани октобра 2023. године у Пекингу.

У Заједничкој изјави две стране поздрављају позитиван тренд развоја трговинске размене између Србије и Кине и изражавају жељу да подстичу уравнотежен развој билатералне трговине.

Наводи се и да је кинеска страна изразила спремност да повећава увоз квалитетних пољопривредних производа и других производа из Србије и убрза одобравање дозвола за инспекцију и карантин за посебне категорије пољопривредних производа и производа животињског порекла.

Две стране су изразиле жељу да повећају употребу теретних возова између Кине и Европе. Кинеска страна је заинтересована да се више квалитетних производа из Србије превози на кинеско тржиште теретним возовима између Кине и Европе.

Две стране високо цене позитивне резултате постигнуте у сарадњи у области изградње инфраструктуре, поздрављају унапређење "Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине".

Истовремено, и даље ће јачати практичну сарадњу у областима као што су изградња саобраћајних инфраструктура, повезивање, чиста енергетика, индустријске инвестиције, пољопривреда, зоне економске и трговинске сарадње.

Железница Србија-Мађарска

У Заједничкој изјави се каже и да две стране сматрају да је пројекат модернизације српско-мађарске железничке пруге од великог значаја за унапређење повезаности Србије и региона, који отвара нове перспективе за олакшано кретање људи, повећање промета роба и економске размене у региону.

Две стране високо цене постигнуте резултате у изградњи српске деонице железнице и наставиће да улажу напоре да се ова деоница заврши у предвиђеном року, подижући регионалну повезаност на виши ниво.

Кинеска страна је спремна да подстиче своја предузећа да даље учествују у пројектима регионалног повезивања, полазећи од комерцијалних и тржишних принципа. Две стране желе да повећају сарадњу усмерену ка осигурању безбедности на железничким деоницама на територији Србије.

image