Свет

Бивши саветник министра одбране САД: Руси не блефирају, немамо довољно трупа да им се супротставимо

Према мишљењу америчког стручњака, Алијанса нема довољно војника које би послала у Украјину како би се на неки начин супротставила Русији
Бивши саветник министра одбране САД: Руси не блефирају, немамо довољно трупа да им се супротставимоGetty © Sean Gallup

НАТО нема довољно трупа да се супротстави Русији, сматра бивши саветник министра одбране САД и пензионисани пуковник Даглас Макгрегор, који је ово изјавио током интервјуа са новинаром Стивеном Гарднером.

"Да будем искрен, НАТО је у веома слабој позицији и блефира, а ми (САД) смо умешани у ово јер се много хвалимо, а немамо кога да пошаљемо", рекао је Макгрегор.

Према његовом мишљењу, Алијанса нема довољно војника које би послала у Украјину како би се на неки начин супротставила Русији, а добар део европских оружаних снага већ је предао већину свог наоружања Кијеву.

"Руси су у бољој позицији, они не блефирају. Они не прете, али су нам врло јасно ставили до знања да ако их нападнемо, или ако их НАТО нападне у било ком смислу, то значи да ће Алијанса бити у рату са Русијом", упозорава он.

Подсећања ради, у понедељак 26. фебруара након самита европских лидера у Паризу, француски председник изјавио да не треба искључити могућност слања трупа на украјински фронт, што је велики број европских и америчких званичника касније одбацио као опцију и оградио се од ове изјаве.

image