Свет

Литванија: НАТО потцењује способност Русије да се прилагоди санкцијама

Министар одбране Литваније Лауринас Качиунас је рекао да "почетна тачка" за предстојећи НАТО самит треба да буде "руска војна претња", као и да је Русија успела да покрене своју војну економију упркос санкцијама
Литванија: НАТО потцењује способност Русије да се прилагоди санкцијамаGetty © Sean Gallup

Министар одбране Литваније Лауринас Качиунас изјавио је да НАТО потцењује способност Русије да се прилагоди санкцијама.

Качиунас је рекао да "почетна тачка" за предстојећи НАТО самит треба да буде "руска војна претња", као и да је Русија успела да покрене своју војну економију упркос санкцијама јер, пошто је "реч о држави са ауторитарним режимом, не мора да брине о благостању свог друштва".

Грешка у увођењу санкција Русији се десила јер су, према речима Качиунаса, САД и ЕУ то учиниле користећи "западне критеријуме и приступ у процени њене стратегије", преноси "Украјинска Правда".

"Недостатак одговорности Русије за њено друштво и окрутно вођење њеног мобилизационог потенцијала чини Русију једним од најопаснијих непријатеља с којим се Савез мора суочити у блиској будућности", оценио је Качиунас.

Због тога, додаје Качиунас, НАТО "мора да промени много у свом раду", а повећање у издвајању његових држава чланица за одбрану од два одсто "је само доња граница и биће повишена".

Самит НАТО биће одржан од 9. до 11. јула ове године у Вашингтону.

image