Свет

Американци тестирали Ф-16 којим пилотира вештачка интелигенција

Авион Ф-16 под називом "Виста" је, под контролом ВИ, летео брзином од око 880 км/ч, изводећи маневре у трци са другим авионом којим је управљао људски пилот.
Американци тестирали Ф-16 којим пилотира вештачка интелигенцијаGetty © Daniel Reinhardt/picture alliance

Амерички вишенаменски борбени авион Ф-16 обавио је пробни лет без људског пилота, под контролом вештачке интелигенције (ВИ), а на предњем седишту је седео секретар америчког Ратног ваздухопловства Френк Кендал, преноси АП.

Лет је обављен јуче у бази америчке авијације у Калифорнији, где се обучава нова генерација пилота у руковању са ВИ, све у складу са планом да САД имају ваздухопловну флоту од 1.000 борбених авиона којима не управљају људи до 2028. године.

Авион Ф-16 под називом "Виста" је, под контролом ВИ, летео брзином од око 880 км/ч, изводећи маневре у трци са другим авионом којим је управљао људски пилот.

Кендал је на крају лета изјавио да би веровао способности ВИ да одлучује о томе да ли да користи оружје у рату, али и да ће увек бити људског надзора када је реч о употреби оружја.

Развијање флоте под контролом ВИ је један од начина на који се САД припремају за  потенцијални конфликт са Кином, која ради на сличној флоти, али и да уштеде на великим ценама борбених авиона Ф-35 који коштају око 1,7 милијарди долара.

Авион "Виста" функциониште тако што најпре учи на основу више милиона података прикупљених у симулатору, након чега тестира своје закључке у правом лету.

АП наводи да Кина такође има авионе којима управља ВИ, али да их и даље не тестира изван симулатора. Са друге стране, САД су спровеле више од десет оваквих летова од прошле године, а ВИ учи толико брзо да већ почиње да побеђује неке људске авионе у такмичењима, наводи америчка агенција.

image