Свет

Посредници тврде: Могућ прекид ватре у сукобу Израела и Хамаса

Израелски званичници су одбацили наводе о напретку у преговорима, уз тврдњу да не пристају на трампу "таоци за прекид ватре"
Посредници тврде: Могућ прекид ватре у сукобу Израела и Хамаса© Tanjug/Geoff Stellfox/The Gazette via AP

Наде о прекиду ватре у Гази порасле су у суботу пошто је делегација Хамаса стигла у Каиро да настави индиректне разговоре, са, како се верује, одговором на нови предлог да се прекину борбе за првих 40 дана и размене таоци за палестинске затворенике.

Египатски и амерички посредници су последњих дана објавили да постоје индикације да би могло доћи до компромиса, а египатски државни канал "Ал-Кахера" пренео је да је у суботу постигнут консензус у индиректним преговорима о многим спорним тачкама, али није изнео даље детаље.

Верује се да се споразум о примирју састојао од неколико потенцијалних фаза, при чему се у првој фази предвиђа ограничено ослобађање "хуманитарних" талаца у замену за неколико недеља примирја, док би даље фазе које подразумевају даља ослобађања и чвршћи прекид ватре могуће.

Позивајући се на анонимне изворе, палестински лист "Ал-Кудс" наводи да су амерички посредници обећали да ће се Израел потпуно повући из Газе у трећој и последњој фази, чиме би се рат ефективно окончао. Неименовани извор Хамаса дао је сличну изјаву за израелски "Канала 12".

Хамас је, према наводима "Ал-Кудса", по први пут био спреман да пристане да покрене прву фазу без гаранције краја рата, на основу тих уверавања и уверења да још увек има значајне карте у виду талаца који неће бити пуштен у оквиру прве фазе.

Међутим, најмање два неименована израелска званичника су потврдила да је за Тел Авив неприхватљива трампа "таоци за примирје" којом би се окончао рат, преноси "Тајмс ов Израел".

Један од неименованих званичника рекао је и да су извештаји који сугеришу да ће Израел пристати да посредници дају гаранције за прекид рата такође лажни.

Према писању "Гардијана", њихов извор из Израела је рекао да је влада те земље посвећена офанзиви на Рафу, најјужнији град у Појасу Газе, и да се ни под којим околностима неће сложити да оконча рат као део споразума о ослобађању талаца.

Египатски извори раније су за "Волстрит џорнал" рекли да ће Израел преговорима у примирју дати још недељу дана, након чега ће покренути офанзиву којом већ дуго прети.

Наводно одвијање Израела да размотри прекид ватре и запаљиве изјаве "неименованих званичника" за које се верује да потичу од премијера Бенјамина Нетанјахуа продубиле су поделе у израелском ратном кабинету, пишу тамошњи медији.

"Саветујем 'званичним изворима' и свим осталим доносиоцима одлука да сачекају званичне објаве, да делују уздржано и да не постају хистерични из политичких разлога", навео је члан ратног кабинета Бени Ганц у саопштењу.

image