Свет

Пољска влада против Дудиног предлога: Три одсто за НАТО - претерана очекивања

Ту евентуалну обавезу тренутно испуњавају само САД, Пољска и Грчка, а ове године ће важећи циљ од два одсто испунити 20 од 32 чланице западног војног савеза
Пољска влада против Дудиног предлога: Три одсто за НАТО - претерана очекивања© Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски изјавио је да је пољска влада скептична према предлогу пољског председника Анджеја Дуде да се свим чланицама НАТО повећа обавеза издатака за одбрану на три одсто БДП-а.

Разлог је, како је рекао, што би се број земаља, које би САД биле спремне да бране свео на свега неколико после евентуалне промене у Белој кући.

"Доналд Трамп понавља да неће бранити земље које издвајају мало за одбрану. Тада би се група земаља које треба бранити радикално смањила", казао је Сикорски јавном Пољском радију.

Пољски министар спољних послова упозорио је да се председник Дуда није консултовао са владом, која је одговорна за спољну политику.

Дуда је предложио да се већ овог лета на самиту у Вашингтону уведе обавеза да уместо два одсто, минимална издвајања буду три одсто БДП-а.

Ту евентуалну обавезу тренутно испуњавају само САД, Пољска и Грчка, а ове године ће важећи циљ од два одсто испунити 20 од 32 чланице западног војног савеза.

"Скептичан сам када су у питању тако претерана очекивања. Уместо да огласимо успех самита, да смо остварили већину циљева договорених на самиту у Њупорту, можемо сами себе да осудимо на пораз. А зашто то?", казао је Шикорски пољском јавном радио сервису.

Сикорски који је током викенда боравио у Вашингтону, где се срео и са блиским сарадницима бившег америчког председника Трампа, одбио је у разговору за пољску приватну телевизију "Полсат" Трампов концепт "НАТО у две брзине".

Тај концепт подразумева да оне земље, које не дају довољно за одбрану, не би имале право да их савезници колективно бране по члану 5. споразума НАТО.

"Не слажем се са таквом идејом. Војни савез није обезбеђење, фирма коју ангажујете негде у насељу, то тако не функционише. Члан 5 је активиран један једини пут до сада и то да се помогне САД после терористичких напада 11. септембра. Савезништво није милостиња за Европљане. Помаже и САД", рекао је Сикорски.

Поред изјава за пољске медије, Сикорски је гостујући у програму америчке телевизије "Фокс Њуз" упозорио да европске земље издвајају 120 милијарди долара за помоћ Украјини, а да су их САД сустигле тек са недавно одобреним пакетом помоћи.

"Сада су издвајања САД и Европе мање-више једнака. Европске земље дају за помоћ Украјини 120 милијарди долара. Надам се само да ће америчко оружје брзо стићи на фронт и помоћи украјинским јунацима да одбране домовину", казао је Сикорски.

У изјавама током боравка у САД британским, америчким или пољским медијима, шеф пољске дипломатије одбио је да конкретно говори о томе да ли би Пољска послала војнике у Украјину, или да ли је разговарао о покушајима претходне пољске власти и садашњег председника Дуде да приволи САД да Пољску укључе у програм "Нуклеар шеринг" и разместе на њеној територији нуклеарно оружје.

"Што мање говоримо о томе, то боље", казао је Сикорски пољском радију о евентуалном размештању ракета са нуклеарним главама што су одбиле и САД, а и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг демантовао је да има таквих планова.

У разговору за британски Би-Би-Си Сикорски је, поводом изјава француског председника Емануела Макрона да би неке земље НАТО могле у Украјину да пошаљу своје војнике, поновио да Пољска и савезници немају намеру да откривају карте и да је време да руски председник Владимир Путин размишља мало шта спремају и шта могу да учине.

image